Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Βιωματικό σεμινάριο: Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη.


Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας  συνδιοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο με θέμα:
«Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη: η αξία της νοηματικής ανάγνωσης, της παραγωγής αυθόρμητου ή προτρεπτικού λόγου και της δημιουργίας διαλόγου – διττών λόγων».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 στη Βιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης και ώρα 5:00-8:00 και απευθύνεται σε φιλολόγους των Γυμνασίων & Λυκείων των  Δ/νσεων Λακωνίας.


Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να αποστείλουν e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο και σχολείο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση retorikoiagones@gmail.com ως την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους το παρακολουθήσουν.


Σκοπός του βιωματικού σεμιναρίου είναι να προβληματίσει αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε, ως εκπαιδευτικοί, να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο.
Η καλλιέργεια της ρητορικής παιδείας στην σχολική τάξη σηματοδοτεί την ανανέωση καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών. Συνεπάγεται την καλλιέργεια βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών και την ανάπτυξη του δημόσιου λόγου. Θέτει τη βάση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που διαλέγονται και επιχειρηματολογούν.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ