Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Συμμετοχή σε Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λακωνίας «Δίαυλος» και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων, διοργανώνει Εκπαιδευτική  Ημερίδα με θέμα :

«Βιωματικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση, Καινοτόμες Δράσεις – Θεωρία και Πράξη»

Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί σε τρία (3) μέρη:
·       Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει εισηγήσεις στην ολομέλεια των συμμετεχόντων με αντικείμενα που αφορούν στο ρόλο του εκπαιδευτικού και στη σημασία των Καινοτόμων Δράσεων στην εκπαίδευση
·  Κατά το δεύτερο μέρος θα υλοποιηθούν Βιωματικά Εργαστήρια εφαρμογής πρακτικών στην τάξη και
·   Το τρίτο μέρος θα περιλαμβάνει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των παρατηρήσεων των Βιωματικών Εργαστηρίων στην ολομέλεια των συμμετεχόντων.
Η Ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015, στις αίθουσες διδασκαλίας του 3ου Γ.Ε.Λ.  Σπάρτης και ώρα  17:00 -  20:30. 
Σκοπός της Ημερίδας είναι ο εντοπισμός δυσκολιών στην εφαρμογή ομαδοσυνεργατικών μεθόδων διδασκαλίας, η προβολή ιδεών για την αντιμετώπισή τους, καθώς  και τα οφέλη των μη μετωπικών μεθόδων που στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη  και προετοιμασία των μαθητών για τη μελλοντική τους εξέλιξη, ως ενηλίκων.
Υποστηρικτής σε θέματα επίλυσης δυσκολιών που προκύπτουν από  την εφαρμογή  Καινοτόμων Δράσεων στην Τάξη (π.χ.  Ερευνητικές Εργασίες), θα είναι ο  Σύμβουλος Φιλολόγων Λακωνίας κ. Μανώλης Στεργιούλης.

Επισημαίνουμε ότι λόγω της υλοποίησης Βιωματικών Εργαστηρίων ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι συγκεκριμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεριαότητας.
Οι αιτήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, στην ηλ. διεύθυνση  http://goo.gl/forms/fdkIAxHF3o  
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.







Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


     Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σας προσκαλεί στην αφιερωματική φιλολογική εκδήλωση προς τιμήν δύο διακεκριμένων Ευβοέων φιλολόγων και εκπαιδευτικών, στενών συνεργατών της Π.Ε.Φ., του Παναγιώτη Δ. Μαστροδημήτρη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Νίκου Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Επίτιμου Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Μαϊου 2015, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο).
     Για την προσωπικότητα και το έργο των τιμωμένων θα μιλήσουν οι : Γεράσιμος Ζώρας, Άγγελος Μαντάς, Στέφανος Διαλησμάς, Σταύρος Ζουμπουλάκης.
     Προεδρία: Μανώλης Στεργιούλης.
                        
             Ο Πρόεδρος                                           Η Γενική Γραμματέας


   Αναστάσιος Στέφος, δ.φ.                             Γεωργία Χαριτίδου δ.φ.


Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Απόπειρα κατάργησης των μαθήματων ελληνικής και λατινικής φιλολογίας από τη γαλλική μέση εκπαίδευση

Αξιότιμε κύριε, αξιότιμη κυρία,
           Αυτές τις ημέρες στην Γαλλία συζητάται το νέο νομοσχέδιο της νυν Υπουργού Παιδείας το οποίο πρόκειται να αλλάξει ριζικά την γαλλική παιδεία και θέτει, για άλλη μία φορά, την Λατινική και την Αρχαία Ελληνική σε σοβαρό κίνδυνο, αφού, ουσιαστικά, έχει σκοπό να καταργήσει διακριτικά τα φιλολογικά μαθήματα. Η αντίδραση υπήρξε δριμύτατη και αυτό επιτρέπει στις οργανώσεις που υποστηρίζουν τα φιλολογικά μαθήματα να ασκήσει πίεση ώστε να μη συμβεί αυτό.
            Αποφασίσαμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε μαζί σας, γράφοντας την συνημμένη επιστολή στην οποία εξηγούμε πληρέστερα την κατάσταση, για να ζητήσουμε την ηθική συμπαράσταση όσων προάγουν την φιλολογία στην Ελλάδα. Η ελληνική συμμετοχή στην έντονη συζήτηση που γίνεται αυτόν τον καιρό στην Γαλλία με θέμα την διατήρηση ή μη των φιλολογικών μαθημάτων στο γαλλικό γυμνάσιο όχι μόνο θα βοηθούσε το ηθικό των Γάλλων φιλολόγων που αγωνίζονται για την διδασκαλία της Λατινικής και της Αρχαίας Ελληνικής, αλλά θα προσέθετε και κύρος, βάρος και ισχύ στα επιχείρηματα υπέρ της Κλασσικής Φιλολογίας.
            Θα;ήμασταν λοιπόν πραγματικά ευγνώμονες αν είχατε την καλοσύνη να γνωστοποίησετε την επιστολή στα μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματός σας και αν εκφράζατε επίσημα την θέση σας.
           Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμπαράστασή σας,

Θεοδόσιος Πολυχρόνης
Centre Paul-Albert Février
Textes et Documents de la Méditerranée Antique et Médiévale
CNRS|Université d’Aix-Marseille (UMR 7297)
Maison Méditerranéenne des Sciences de l’Homme
5, rue du Château de l'Horloge | 13100 Aix-en-Provence


ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στις δύσκολες αυτές μέρες για όλο τον κόσμο, το Δ.Σ. του Συνδέσμου σας εύχεται από καρδιάς η Ανάσταση του Θεανθρώπου Σωτήρος Χριστού να φέρει σε όλους αγάπη, συγχώρεση, δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα.

           Καλό και Πανευφρόσυνο Πάσχα!

Καλή και Αγία Ανάσταση!


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, η  παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του κ. Γιάννη Κονδυλόπουλου (Γιάννης Κονδυλόπουλος, Ορισμένου Χρόνου, Αθήνα: Ροές 2014), που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας. Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον κ. Δημήτριο Βαχαβιώλο, πρόεδρο του Συνδέσμου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναγνώστηκε μήνυμα του προσκληθέντος αλλά απουσιάζοντος λόγω σοβαρών ανειλημμένων υποχρεώσεων σχολικού συμβούλου φιλολόγων Λακωνίας, κ. Μ. Στεργιούλη. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής από την κα Ευαγγελία Μπέτα, φιλόλογο και τέως πρόεδρο του Συνδέσμου. Η κα Μπέτα κατόρθωσε  να προσεγγίσει τα ποιητικά κείμενα της συλλογής με ιδιαίτερα ευαισθησία αλλά και φιλολογική κριτική ματιά.

Εικ. 1. Ο κ. Ιωάννης Κονδυλόπουλος και η κα Ευαγγελία Μπέτα
Ο κ. Κονδυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επιβεβαίωνε εμβόλιμα όσα υποστήριζε η κα Μπέτα με ανάγνωση των σχετικών ποιημάτων με τρόπο που προκαλούσε κάθε φορά τη συγκίνηση και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ο κ. Κονδυλόπουλος επέλεξε να αναγνώσει στο τέλος της παρουσίασης και ένα πρόσφατα γραμμένο αλλά αδημοσίευτο μέχρι στιγμής ποίημά του εν είδει ευχαριστηρίου προς όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά της παρουσίασης, προκαλώντας θετικά σχόλια και θερμά χειροκροτήματα από όλους τους παρευρισκομένους.

Εικ. 2. Ο κ. Κονδυλόπουλος ενώ διαβάζει ποιήματα από την ποιητική του συλλογή
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση του κ. Κονδυλόπουλου από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας για την εν γένει προσφορά του στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά πράγματα της Σπάρτης, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκίνηση του τιμωμένου.

Ο Σύνδεσμος αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τη κα Πέπη Γαβαλά, πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, την κα Ευαγγελία Μπέτα, που παρουσίασε με τόσο επιτυχή τρόπο την ποιητική συλλογή, καθώς και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ εύχεται στον κ. Κονδυλόπουλο να συνεχίσει πάντοτε με επιτυχία την ποιητική αλλά και την εκπαιδευτική του δράση. 


Ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

 Ετήσιο συνέδριο
της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
Σέρρες, 12-14 Νοεμβρίου 2015
Σοφοκλής: Ο μεγάλος κλασικός της τραγωδίας

     Ο Σοφοκλής (496-406 π.Χ.), από τους μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της Αρχαίας Ελλάδας, είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του αθηναϊκού κλασικού ιδεώδους, που ανέδειξε την τραγωδία σε ύψιστο βαθμό αρμονικής τελειότητας. Ως δραματικός ποιητής συνεχίζει και τελειοποιεί  το ελληνικό δράμα, όπως το συνέλαβε και το ολοκλήρωσε ο Αισχύλος. Με τις τραγωδίες του, από τις οποίες διασώθηκαν μόνο εφτά, αποκαλύπτει το ηθικό μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης και η δραματική τέχνη, με το μελίρρυτον ύφος και την απόλυτη ψυχολογική ακρίβεια, φτάνει στο απόγειό της. Οι τραγωδίες του, με χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, είναι διαχρονικές και επίκαιρες σε κάθε εποχή.
Θεματικοί άξονες

 Α. Ο Σοφοκλής και η εποχή του. (Ο αιώνας του Σοφοκλή-Ο αιώνας του Περικλή-Το θέατρο    
    στην αθηναϊκή πολιτεία).
 Β. Ο Σοφοκλής ως δραματουργός (Χαρακτηριστικά της δραματικής τέχνης-Ανθρώπινοι και θεϊ-
    κοί χαρακτήρες-Αξιοποίηση του μυθικού υλικού).
 Γ. Η πολιτική σκέψη του Σοφοκλή.
Δ. Ο ρόλος του Χορού στις τραγωδίες του.
Ε. Η μορφωτική αξία των τραγωδιών του Σοφοκλή.
Στ.Η σοφόκλεια τραγωδία και η διαχρονική της επίδραση (ελληνική και ευρωπαϊκή λογοτε-
     χνία-θέατρο-κινηματογράφος-εικαστικές τέχνες-μεταφράσεις κ.ά.).

Οργανωτικό πλαίσιο του Συνεδρίου:
1.    Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, θα το παρακολουθήσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κλ. ΠΕ2, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κλ.ΠΕ2, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ2, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συνδέσμων Φιλολόγων και του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, φιλόλογοι, εκπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας και αντιπροσωπεία φιλολόγων από την Κύπρο.
2.    Οι εισηγήσεις θα έχουν τη μορφή προφορικής εισήγησης, διάρκειας 20΄. Θα επιλεγούν 20 εισηγήσεις, περίπου.
Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Συνέδριο πρέπει να σταλούν ταχυδρομικώς  ή ηλεκτρονικώς το αργότερο ως τις 26 Ιουνίου 2015.
H πρόταση θα περιλαμβάνει τον τίτλο της εισήγησης, περίληψη μιας σελίδας, ιδιότητα, διεύθυνση και τηλέφωνο του εισηγητή.
  1. Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο της Π.Ε.Φ. και οι εισηγητές θα πρέπει να παραδώσουν εγκαίρως το κείμενό τους.

Οργανωτική επιτροπή: Τασούλα Καραγεωργίου, Αντώνης Μαστραπάς, Μαρία Πεσκετζή, Μανώλης Στεργιούλης, Γεωργία Χαριτίδου.
Επιστημονική Επιτροπή: Ιωάννης Καζάζης, Φάνης Κακριδής, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος,                                     Αγγελική Στασινοπούλου-Σκιαδά, Αναστάσιος Στέφος.




Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εκδήλωση μετονομασίας του Γενικού Λυκείου Κροκεών σε Γενικό Λύκειο Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος»

Εκδήλωση μετονομασίας του Γενικού Λυκείου Κροκεών σε Γενικό Λύκειο Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος» 


Τετάρτη, 1η Απριλίου 2015 ώρα 11 π.μ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Χαιρετισμοί από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος» κ. Νικόλαο Βλάχο , από την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κυρία Αδαμαντία Τζανετέα , από τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη , από τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Μερακλή , από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρο Μισθό , από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Γεώργιο Παπαδάκο , από την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ευρώτα κυρία Μαριάτα Κορμπάκη , από την τ. Διευθύντρια του Σχολείου κυρία Μαργαρίτα Ταρούση , από την εκπρόσωπο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και Υπεύθυνη του Αρχείου Βρεττάκου κυρία Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου , από τον κ. Κώστα Βρεττάκο. Ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Δ. Μαστροδημήτρη με θέμα: «Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος και η ποίησή του». 

Παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου από τη Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών Μουσική επιμέλεια Καριοφύλλης Μαρίνος

Συμμετέχουν οι μαθητές: Αλεξάκη Άννα, Νικολούδης Χρήστος, Γεωργακαράκος Παναγιώτης, Οικονομάκου Κατερίνα, Γκέλη Βασούλα, Παμπούκης Αναστάςης, Γορανίτη, Βασιλική, Πουλάκος Λεωνίδας, Θεοχαράκος Γεώργιος, Πουλάκου Μαρία, Καριοφύλλη Χαρά, Σερεμέτη Κωνσταντίνα, Καριοφύλλης Γιάννης, Σερεμέτη Μαρία, Καριοφύλλης Χρήστος, Σερεμέτης Βασίλης, Κάσα Άτζελα, Σερεμέτης Ιωάννης, Κατσέτου Νίκη, Σταματάκου Έμη, Νικολούδη Ευαγγελία, Σταματάκος Κωνσταντίνος, Νικολούδη Παρασκευή, Σταματάκου Μαρία, Νικολούδης Γιάννης.

 Επίλογος από τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λακωνίας Μανώλη Μ. Στεργιούλη