Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Hμερίδα για την Αρχαία λυρική ποίηση στη Σκάλα Λακωνίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  της ημερίδας για την Αρχαία λυρική ποίηση στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα

        Το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας Δήμου Ευρώτα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Αρχαία λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση».                                                                              
        Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Λακωνίας κ. Μανώλης Στεργιούλης, ο Δήμος Ευρώτα, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και η Σχολική Επιτροπή Δ.Ε. Δήμου Ευρώτα. Συμμετείχαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Σχολικοί Σύμβουλοι  και μεγάλος αριθμός φιλολόγων και εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων από τη Λακωνία.                   
       Μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας από τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων, ακολούθησε εισαγωγική ομιλία του κ. Αναστασίου Στέφου, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. 
       Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης,  ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Θεόδωρος Μπόλλας, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Λακωνίας κ. Ιωάννης Σιτές,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας κ. Δημήτριος Βαχαβιώλος και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. Δήμου Ευρώτα κυρία Μαριάτα Κορμπάκη.                             
                                      Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Καζάζης         
                
       Οι εισηγήσεις παρουσιάστηκαν σε τέσσερις συνεδρίες, την προεδρία των οποίων είχαν ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Θεόδωρος Μπόλλας, η φιλόλογος-Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κυρία Αδαμαντία Τζανετέα, η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σκάλας κυρία Ιωάννα Βασιλακάκου και η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και Επίτιμη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Γεωργία Χαριτίδου.        
       Οι ομιλητές, με ιδιαίτερα γλαφυρό και απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο, παρουσίασαν πτυχές του έργου κορυφαίων εκπροσώπων της Αρχαίας λυρικής ποίησης  (Τυρταίος, Αλκαίος, Αρχίλοχος, Αλκμάν, Βακχυλίδης, Πίνδαρος, Σόλων,  Σαπφώ), καθώς και τη διαχρονική επίδρασή της σε λόγιους της βυζαντινής περιόδου και σε νεοέλληνες ποιητές (Κ.Π. Καβάφης, Οδυσσέας Ελύτης).                              
       Την ημερίδα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως εκπαιδευτικοί από τη Λακωνία και πολίτες της ευρύτερης περιοχής. 
       Ευχή και επιθυμία όλων των συμμετεχόντων, όπως εκφράστηκε «διά στόματος» του Δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, να επαναληφθεί ανάλογη διοργάνωση, και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας, και του χρόνου και να καθιερωθεί ως θεσμός, ο οποίος θα συμβάλλει στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση της περιοχής που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο της δημοτικής αρχής. 
        Τη συνόψιση των εργασιών έκανε ο φιλόλογος-θεολόγος κ. Ανδρέας Μοράτος.
        Κλείνοντας τις εργασίες ο Σχολικός Σύμβουλος Μανώλης Στεργιούλης εξήρε την προθυμία με την οποία ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γρυπιώτης και οι συνεργάτες του υποστήριξαν την οργάνωση της ημερίδας, ευχαρίστησε όσους την παρακολούθησαν  και ανανέωσε την πρόσκληση για μια επόμενη επιστημονική συνάντηση στον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου