Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή του ΠΑ.Σ.Α.Φ. προς τον Υπουργό Παιδείας


 ΠΑ.Σ.Α.Φ. 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

 23 – 9- 2014
Αρ. Πρωτ.
Ιστοσελίδα: http://filologoi02.webnode.gr/
ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο
Υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Δερμεντζόπουλο
Σχολεία χωρίς φιλόλογο…


Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου και, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου, τα σχολεία στη Δ/θμια εκπαίδευση παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης. Το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στην παράδοση της δημιουργίας εντυπώσεων, φρόντισε για ακόμη μια χρονιά να επανδρώσει - όσο επιτρέπει φυσικά η πολιτική των μνημονίων - τα Δημοτικά σχολεία, ώστε να μην υπάρχουν μικρά παιδιά στους δρόμους και κάνουν εμφανέστερη την ανεπάρκειά του. Στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας μας όμως, τα παιδιά μπορούν άνετα να κάνουν τρίωρα και να έχουν κενές ώρες στα μαθήματά τους, μιας και ακόμα και οι βασικές ειδικότητες παρουσιάζουν κενά που η πολιτική της απουσίας διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της κρίσης.
Ειδικότερα στους Φιλολόγους, ο ΠΑ.Σ.Α.Φ., μετά από καθημερινή επικοινωνία με τις Δ/θμιες στη χώρα, με αιρετούς και πρόθυμους συναδέλφους, έχει κατορθώσει να συλλέξει εκατοντάδες κενά σε όλη την επικράτεια, τα οποία επιμένουν να υπάρχουν, καθώς οι 390 περίπου προσλήψεις αναπληρωτών δεν μπόρεσαν να λύσουν το εκρηκτικό πρόβλημα. Εν τούτοις, το Υπουργείο Παιδείας και πολλοί Δ/ντές εκπαίδευσης αρνούνται να αποκαλύψουν την πραγματική έκταση του προβλήματος και επιδιώκουν την τεχνητή κάλυψη των φιλολογικών κενών με την επέκταση της β΄ ανάθεσης σε ειδικότητες, όπου το πρόβλημα ωραρίου τους θα μπορούσε να λυθεί με τη διδασκαλία στα Δημοτικά σχολεία της περιοχής τους όπως για παράδειγμα οι καθηγητές ξενόγλωσσων φιλολογιών. Επίσης, με την τακτική της αποσιώπησης των φιλολογικών κενών φοβόμαστε ότι επιχειρείται η “τακτοποίηση” μονίμων που δε συμπληρώνουν ωράριο και θα μπορούσαν να διατεθούν σε γειτονικές περιοχές. Έτσι, έχουμε περιπτώσεις καθηγητών άλλων ειδικοτήτων που φορτώνονται με ώρες Ιστορίας πέραν του ορίου της β΄ ανάθεσης, προκειμένου να παραμείνουν στην περιοχή τους. Ταυτόχρονα όμως, ένας αναπληρωτής συνάδελφός τους μένει άνεργος, αν και θα εργαζόταν ασμένως ακόμη και σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.
Η σκοτεινή τακτική που το υπουργείο  ακολουθεί έχει δημιουργήσει ανησυχία και άγχος για το μέλλον σε χιλιάδες αδιόριστους Φιλολόγους που βλέπουν τα χρόνια να περνούν εις μάτην κάθε προσπάθειάς τους.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο να ενσκήψει στα χρονίζοντα προβλήματα των αδιόριστων Φιλολόγων και να μεριμνήσει, ώστε να αποδοθούν όλα τα υπαρκτά κενά στους υποψήφιους αναπληρωτές ΠΕ02 στην επικείμενη γ΄ φάση αναπληρωτών. Τον καλούμε επίσης σ’ έναν μόνιμο και ανοιχτό διάλογο με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων με στόχο την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας.

          Με εκτίμηση
        Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Φ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου