Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
Πολυτεχνείου 6,  10433  Αθήνα
τηλ.: 210-5243434,  fax: 210-5228231
http://www.p-e-f.grΑθήνα, 8/9/2014
                            Αριθμ. πρωτ.: 707ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


     Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, εκφράζοντας το φιλολογικό κόσμο και μεταφέροντας τις εύλογες αντιδράσεις του, διαμαρτύρεται εντονότατα, γιατί με τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, τις σχετικές με τις αναθέσεις μαθημάτων, σε Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ, επέρχονται και πάλι σπασμωδικές αλλαγές στη διδασκαλία των επιμέρους μαθημάτων, και συνακόλουθα, στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
     Οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Παιδείας, παραβλέποντας επιστημονικά και διδακτικά κριτήρια, αναθέτουν τη διδασκαλία μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες, χωρίς μάλιστα δική τους επιλογή, εκτός από αυτές που έχουν επιστημονικά την αποκλειστική αρμοδιότητα να τα διδάξουν. Πρώτιστο μέλημά τους είναι μόνο η κάλυψη των κενών, η τυπική διεκπεραίωση του ωρολογίου προγράμματος, με βάση το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, εξαιτίας και της αδιοριστίας των καθηγητών, και όχι βέβαια η ποιότητα της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, οι παρεμβάσεις αυτές δημιουργούν, συν τοις άλλοις, και αντιπαραθέσεις στους διάφορους κλάδους των εκπαιδευτικών.
     Ειδικότερα, στα φιλολογικά μαθήματα και ιδιαίτερα στο πολύπαθο μάθημα της Ιστορίας, ένα γνωστικό αντικείμενο που πρέπει να διδάσκεται μόνο από φιλολόγους, ανατίθεται η διδασκαλία, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, για την κάλυψη χιλιάδων κενών, εξαιτίας της αδιοριστίας, σε ειδικότητες ΠΕ1, ΠΕ10, ΠΕ3 και ΠΕ5, ΠΕ5, ΠΕ7, μολονότι είχαν ληφθεί προηγουμένως διαφορετικές αποφάσεις (παλινωδίες του Υπουργείου).
     Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων απαιτεί την ανάκληση των άκρως αντιεπιστημονικών και αντιπαιδαγωγικών αυτών αποφάσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                       Ο Πρόεδρος                                         Η Γενική Γραμματέας

                 Αναστάσιος Στέφος, δ.φ.                           Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ.

             Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος                  Επίτιμη Δ/ντρια Β/θμιας Εκπ/σης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου