Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ο Μ. Στεργιούλης για τον Ευαγ. Παλληκαρίδη

Η Λακωνία «υποδέχεται» τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη
Του Μανώλη Μ. Στεργιούλη
Φιλολόγου-Σχολικού Συμβούλου
Συμπληρώθηκαν, στις 14  Μαρτίου, πενήντα επτά χρόνια από τότε που οι Βρετανοί αποικιοκράτες διέπρατταν ένα ακόμη από τα τόσα ανοσιουργήματά τους στην Κύπρο. Ανέβαζαν στην αγχόνη μια ευγενική μορφή του ελληνισμού, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον ονειροπόλο έφηβο,  τραγουδιστή και μαχητή της Ελευθερίας, στα δεκαοκτώ του μόλις χρόνια.
Βγαλμένος ο Ευαγόρας από τα σπλάχνα της Ρωμιοσύνης, ήλθε στον κόσμο σε μια κρίσιμη καμπή της μικρής πολύπαθης πατρίδας του. Ήταν τότε που οι αποικιοκρατικές δυνάμεις αποκαθήλωναν αρχέγονες αξίες, εξευτέλιζαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετέτρεπαν τη Μεγαλόνησο σε ένα απέραντο τοπίο φρικαλεοτήτων.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του συνδέονται με γεγονότα συγκλονιστικά και η επίδραση που άσκησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του υπήρξε καταλυτική. Ωρίμασαν τη σκέψη και τον χαρακτήρα του πολύ νωρίς και τον έκαναν να προβληματιστεί για τη μοίρα του τόπου του. Δεν μπορούσε, δεν ανεχόταν να βλέπει τους κατακτητές να «πελεκούν» την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Παραμέρισε φόβους, υπολογισμούς και αναστολές, εισήλθε στον «υπέρ πάντων Αγώνα» και επέδειξε θάρρος, τόλμη και σπάνιες αρετές. Ήθελε να ζήσει ελεύθερος σε ελεύθερη πατρίδα. Μπήκε ενσυνειδήτως σε κινδύνους, προκαλούσε τον θάνατο μέρα και νύκτα, τον κοίταζε κατάματα, τον περιφρονούσε, γιατί, καθώς φαίνεται, ήξερε ότι του ταίριαζε η αθανασία.
            Ο Ευαγόρας έζησε μόλις δεκαοκτώ χρόνια. Είχε προλάβει όμως να δείξει πώς αγωνίζονται και πώς πεθαίνουν οι Έλληνες, όταν η Ιστορία τους καλεί να υπερασπιστούν την ελευθερία. Πώς πεθαίνουν, για να ζήσουν. Ο μαρτυρικός του θάνατος τον κατέστησε διαχρονικό αγωνιστικό σύμβολο για τους όπου γης καταδυναστευόμενους λαούς.         Κάθε Έλληνας πρέπει να κατανοήσει το μέγεθος της θυσίας του αθάνατου ποιητή και Εθνομάρτυρα και να κλίνει γόνυ ευλαβείας στη μνήμη του. Αυτό το χρέος μάς υπενθυμίζουν με τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν για τον ήρωα, την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, το 3ο  Γυμνάσιο Σπάρτης,  και την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, το Γυμνάσιο Νεάπολης. Η απόφαση των  Συλλόγων Διδασκόντων να δώσουν το όνομα του Εθνομάρτυρα στην αίθουσα εκδηλώσεων των  Σχολείων τους δεν καταγράφεται μόνο στο ενεργητικό τους. Δεν τιμά μόνο τους διδάσκοντες. Τιμά κάθε Έλληνα δάσκαλο, τιμά την ελληνική εκπαίδευση.
            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την ομόφωνη απόφασή σας και θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία που είχαμε σε όλο το διάστημα προετοιμασίας των εκδηλώσεων. Πρωτοπορείτε και γίνεστε παράδειγμα μίμησης. Προσφέρετε γνώση, καλλιεργείτε αξίες και προβάλλετε πρότυπα.
            Ευχαριστίες, επίσης, οφείλονται σε όλες τις εκπαιδευτικές και πολιτικές Αρχές για την με κάθε τρόπο συμπαράσταση και συνεργασία, προκειμένου να οργανωθούν οι εκδηλώσεις για τον Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
            Την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 6 μ.μ., θα είμαστε όλοι στο 3ο  Γυμνάσιο Σπάρτης και την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, 11.30 π.μ., στο Γυμνάσιο Νεάπολης, για να ακούσουμε ανθρώπους που αποτελούν τη ζώσα Ιστορία της Μεγαλονήσου, και  να θαυμάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές της Λακωνίας προσεγγίζουν τη θυσία του «συμμαθητή» τους Ευαγόρα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου