Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΤΟ 40ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ε.Φ.



Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμός μας, σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Μανώλη Μ. Στεργιούλη, απέστειλαν στην Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων πρόταση για πραγματοποίηση του ετήσιου Συνεδρίου της στην πόλη μας.
Η πρόταση τεκμηριώθηκε από τον Σχολικό Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΦ, κατά τη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2013. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ αποφάσισε ομοφώνως την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στη Σπάρτη, από 7 έως 9 Νοεμβρίου 2013.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι:  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ- Ο «ΤΡΑΓΙΚΩΤΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ» ΚΑΙ «ΑΠΟ ΣΚΗΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ». ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους μας και αυξάνει τις ευθύνες  μας. Σας καλούμε όλους να πλαισιώσετε τις προσπάθειες του Συνδέσμου μας και του Σχολικού Συμβούλου, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις  που αναλάβαμε για την  επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.

                                                                                                                                   Από το Δ.Σ.



Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μουσικού Σχολείου Σπάρτης 2012-13

               
«Για την Παιδεία μέσ’ από την εκπαίδευση»

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης κάθε χρόνο αναλαμβάνει πολιτιστικά προγράμματα με θέματα τοπικού και πανελληνίου ενδιαφέροντος με πρωτότυπες και ερευνητικές προεκτάσεις.

Άνοιξη- Καλοκαίρι 2013.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013
                       «H  Μουσική, αντίδοτο στην κρίση »
21 Μαρτίου  2013, Πέμπτη, ώρα 8.15 π.μ.
στο χώρο του Μουσικού Σχολείου, Έτος Κωνσταντίνου Π. Καβάφη
«Η Σπάρτη του Καβάφη ή Ζεί ο ποιητής Καβάφης στη Σπάρτη του 2013;»
 μαθητές της Γ΄ Μουσικού Γυμνασίου με τη φιλόλογό τους κ. Παναγιώτα Λάσκαρη, μαθητές της Α΄ Λυκείου και Β΄  Λυκείου απαγγέλλουν τα σχετικά με τη Σπάρτη ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, σκέπτονται  και σχολιάζουν….

5 Απριλίου 2013, Πέμπτη, ώρα 12.00μ.
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου,  το Μουσικό Σχολείο  παρουσιάζει μέσ’ από λαϊκές αφηγήσεις τα λαϊκά όργανα των στελεχών του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», που φιλοξενούνται από το Δήμο Σπάρτης για τις ανάγκες της κοινής τους εκδήλωσης για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.   

6 Απριλίου 2013, Σάββατο, 20.00
στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης
 Ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό πρόσωπο  Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης, η επιτροπή Πνευματικού Κέντρου, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και το Μουσείο Λαϊκών οργάνων:  «Φοίβος Ανωγειανάκης» συνδιοργανώνουν την εκδήλωση: «Η Κοσμοπολίτικη Σμύρνη: Η περίπτωση του Σμυρνιού συνθέτη, Κώστα Γιαννίδη» Την τετράφωνη  χορωδία της Γ΄ Γυμνασίου  δίδαξε ο κ.  Βασίλης  Μητρόπουλος .

23 Απριλίου, Τρίτη στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ώρα 9.30-10.30 π.μ.  «Η ώρα της Παράδοσης Η Λέσχη φιλαναγνωσίας με τη φιλόλογο κ. Ε. Δαρβίτη, η διδάσκουσα την Παραδοσιακή Μουσική κ. Χαρά Παπαδοπούλου και το Παραδοσιακό Σύνολο, στο κανονάκι η κ. Αικατερίνη Πάτσιου, στο κλαρίνο ο Π. Ζεβούλιας παρουσιάζουν στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, θρησκευτικούς ύμνους και θρήνους σε μια προετοιμασία για το Θείο Πάθος από το Μυστρά.

16 Μαΐου 2013, Πέμπτη, ώρα 9.00- 12.00μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, Η δύναμη της Μουσικής
Όλα τα Μουσικά Σύνολα του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους σε μαθητές της ΣΤ΄ των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής Σπάρτης σε μια προγραμματισμένη από κοινού δυναμική μουσική παρουσίαση.  

19 Μαΐου, Κυριακή, ώρα 11.30 π.μ.
Η κ. Χαρά Παπαδοπούλου, διδάσκουσα την Παραδοσιακή Μουσική στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και το Παραδοσιακό Μουσικό Σύνολο σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων της Σπάρτης , υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σπάρτης παρουσιάζουν στο Πνευματικό Κέντρο της Σπάρτης εκδήλωση με θέμα: «Μνήμη του Πόντου, μητέρας των  αλησμόνητων πατρίδων μας» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη υποστηρίζει την εκδήλωση με έκθεση βιβλίου στο χώρο.

21 Ιουνίου 2013, Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής, Παρασκευή, 20.00 Στο Σαϊνοπούλειο Άλσος
 Μουσική λήξη του έτους  2013
Θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποτρόφων της Βυζαντινής Μουσικής για το σχολικό έτος 2012-13 Την υποτροφία χορηγεί η Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης δια του Σεβασμιοτάτου ποιμενάρχου μας  κ.κ. Ευσταθίου. Συμμετέχουν όλα τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης για το σχολικό έτος 2012-13. Υπεύθυνοι καθηγητές: Παραδοσιακό τραγούδι από την κ. Χαρά Παπαδοπούλου και το ορχηστρικό σύνολο του κ. Χάρη Φουντούκη. Φανή Πλασταρά και Βασίλης Μητρόπουλος στο ευρωπαϊκό φωνητικό σύνολο. Γεώργιος Αγιάσογλου και Γιάννης Κονιδιτσιώτης στο σύνολο κιθάρας, Έφη Ιωάννου και Ανδρέας Σκιαδάς στο ευρωπαϊκό οργανικό σύνολο.  
 Μουσικές  εκπλήξεις στο δρόμο των ποιητών και  χαρούμενες νότες!
ΚΑΛΟ   ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε.

Συνάδελφοι,

αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου πρόσκληση για επιμορφωτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο του 2013. Αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου  θα γίνονται δεκτές έως τις 31-3-2013 (α΄φάση) και, σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των τμημάτων, έως τις 4 Απριλίου (β΄ φάση).
Για αναλυτικές πληροφορίες, μεταβείτε στην ιστοσελίδα  http://b-epipedo2.cti.gr/


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΑ... ΠΟΝΤΙΑΚΑ

Από το συνάδελφο Αντώνη Παπαϊωάννου λάβαμε την πρόσκληση για θεατρική παράσταση που ανέβασε μαζί για τους μαθητές του στο χωριό που υπηρετεί. Η πρωτοτυπία της έγκειται ότι μέρος της είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο. Αναρτούμε την πρόσκληση και ευχόμαστε να περάσετε όλοι καλά το τριήμερο της Εθνικής Επετείου.



To ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σ.Σ. ΜΟΥΡΙΩΝ με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί

την Παρασκευή 22 Μαρτίου
και ώρα 10:00 π.μ.
στο Συνεδριακό  Κέντρο Σ.Σ. Μουριών

στην παράσταση του θεατρικού έργου

«Ο δρόμος για το 1821»

που συνέγραψε και σκηνοθέτησε ο φιλόλογός μας κ. Αντ. Παπαϊωάννου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών


Η παρουσία όλων σας  θα αποτελέσει ξεχωριστή  τιμή στο σχολείο μας.


ΚΑΛΕΣΜΑΝ

Καλούμεν σας σην γιορτήν τη γυμνασί, που θα ίνεται την Παρασκευήν 22-3-2013 το πρωίν, σην αίθουσαν τη χωρί, για να τιμούμεν την 25ην Μαρτίου 1821.

Θα ελέπετε θέατρον για το πάρσιμον τη Πόλης, τραγωδίας και χορόντας, ασα παιδία και τα κορτσόπα τη γυμνασί.



Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΗ΄ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΒ΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ. ΙΘΑΚΗ, 2-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013.


ΚΗ΄ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΒ΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ.
 ΙΘΑΚΗ, 2-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013.

     Η Πανελλήνια ΄Ενωση Φιλολόγων σε συνεργασία με το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και το Δήμο Ιθάκης διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το ΚΗ΄Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας και το ΙΒ΄Διεθνές Συνέδριο για την Οδύσσεια, με θέμα: Έγκλημα και τιμωρία στον Όμηρο και στη αρχαϊκή ποίηση (Ομηρικοί Ύμνοι-Επικός Κύκλος-Ησίοδος), που θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, από 2-7 Σεπτεμβρίου 2013.
     Την πρώτη ημέρα (Τρίτη, 3/9/2013) θα πραγματοποιηθεί το Σεμινάριο, με εισηγητές φιλολόγους, της Β/θμιας Εκπ/σης, και τις υπόλοιπες τρεις (4-6/9) το Διεθνές Συνέδριο, με εισηγητές διακεκριμένους Ομηριστές, Έλληνες και ξένους, και με εισηγήσεις, ως επί το πλείστον στην αγγλική γλώσσα.
     Οι φιλόλογοι της Β/θμιας Εκπ/σης θα συμμετάσχουν στο Σεμινάριο με ολιγόλεπτες παρεμβάσεις και εισηγήσεις, ώστε να επιτευχθεί μια ευρύτερη προετοιμασία , με διαλογική συζήτηση, για τη θεματική του Διεθνούς Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν, στη συνέχεια, ως σύνεδροι. Θα επιλεγούν 20 περίπου παρεμβάσεις και εισηγήσεις, για το Σεμινάριο, διάρκειας 5-15΄, στην ελληνική γλώσσα.
Συνεπώς, καλούνται οι συνάδελφοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή αποστέλλοντας, ηλεκτρονικώς ή ταχυδρομικώς, τον τίτλο του θέματος και σύντομη περίληψη, ως τις 15 Μαϊου 2013, ώστε να εξασφαλισθεί η άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας για τη δυνατότητα παρακολούθησης του Διεθνούς Συνεδρίου-οικονομικοί λόγοι, δυστυχώς, δεν επιτρέπουν τη μετάφραση των ξενόγλωσσων εισηγήσεων. Για τα λοιπά οργανωτικά ζητήματα έγκαιρα θα υπάρξει ενημέρωση.

Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                                       Η Γενική Γραμματέας


              Αναστάσιος Στέφος                                                     Γεωργία Χαριτίδου




ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ (27-3-2013)


 Ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων νομού Λακωνίας, Μανώλης Στεργίουλης διοργανώνει επιμορφωτική συνάντηση, στο πλαίσιο του κοινού τρίωρου, με θέματα: 

 Το έργο της Ελένης Σαραντίτη
(Μάρω Χαραμή, Παναγιώτης Στιβακτάς,Φιλόλογοι  Γυμνασίου Νεάπολης
Μανώλης Μ .Στεργιούλης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λακωνίας).
2. Η Ελένη Σαραντίτη μιλά για το λογοτεχνικό της έργο.
    
            Η επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει  την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, ώρα 11.50 π.μ. έως 14.00 μ.μ., στο   Γυμνάσιο Νεάπολης.



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Γίνεται γνωστό ότι, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ) του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και του Ελληνικού Δημοσίου, πρόκειται να υλοποιηθεί ένας αριθμός προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ επιπέδου με βάση το μοντέλο μικτής μάθησης (blended learning). Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών επιμόρφωσης σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων με το παραδοσιακό μοντέλο. Στους λόγους αδυναμίας υλοποίησης παραδοσιακών προγραμμάτων περιλαμβάνονται ο γεωγραφικός κατακερματισμός (απομακρυσμένα νησιά, δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές), ο μικρός αριθμός εκπαιδευτικών, η έλλειψη επιμορφωτών Β’ επιπέδου κλπ.
Το μοντέλο μικτής μάθησης συνδυάζει συνεδρίες σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας και υποστηρικτικών συναντήσεων, με ασύγχρονες δραστηριότητες (ανάθεση εργασιών που οι επιμορφούμενοι υποχρεούνται να υλοποιήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος) και μικρό αριθμό διά ζώσης συνεδριών. Οι σύγχρονες συνεδρίες υλοποιούνται μέσα από κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης,  ενώ οι ασύγχρονες δραστηριότητες υλοποιούνται με τη χρήση ενός συστήματος διαχείρισης μάθησης (LMS). Το επιμορφωτικό πρόγραμμα μικτού μοντέλου υλοποιείται σε διάστημα 20 έως 24 εβδομάδων και ακολουθείται από τελική δοκιμασία πιστοποίησης για τους επιτυχώς παρακολουθήσαντες.
Τα επιμορφωτικά προγράμματα μικτού μοντέλου θα επιμερισθούν χρονικά σε δύο περιόδους (Νοέμβριος 2013 – Μάιος 2014, Οκτώβριος 2014 – Απρίλιος 2015).
Για την βέλτιστη οργάνωση και προγραμματισμό των προγραμμάτων μικτού μοντέλου, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (επιμορφωτές και ΚΣΕ που επιθυμούν να αναλάβουν προγράμματα, εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτά) να δηλώσουν το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν σχετικά πληροφοριακά στοιχεία,
έως τις 26/3/2013.
Διευκρινίζεται ότι, σε αυτήν την φάση, η υποβολή των στοιχείων αυτών δεν συνιστά υποβολή αίτησης συμμετοχής.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μέθοδο υλοποίησης του μικτού μοντέλου, τις κυριότερες διαφοροποιήσεις από το παραδοσιακό μοντέλο, τις περιοχές και κλάδους υλοποίησης μικτών προγραμμάτων και τα στοιχεία που καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, μεταβείτε στη διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr .
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  υποβάλλουν ερωτήματα στην υπηρεσία Help Desk της επιμόρφωσης Β’ επιπέδου, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο στην Πύλη Ενημέρωσης της Πράξης, στη διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr → (Επιλογή) Υποστηρικτικές Δομές → (Επιλογή) Help Desk. 


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ (20-3-2013)


 
Καλούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ 02 των Σχολείων της Σπάρτης και του Γυμνασίου Ξηροκαμπίου στην επιμορφωτική συνάντηση που διοργανώνει ο Σύμβουλος Φιλολόγων νομού Λακωνίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λακωνίας, στο πλαίσιο του κενού κοινού τρίωρου,με θέμα:
Ομήρου Οδύσσεια- Χώρος και χρόνος της μνηστηροφονίας.

Την εισήγηση θα κάνει  η κυρία Αριάδνη Γκάρτζιου- Τάττη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

            Η επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει  την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, ώρα 11.45 π.μ. έως 14.00 μ.μ., στο  1ο Γυμνάσιο Σπάρτης.

Κατάσταση με τις υπογραφές των  εκπαιδευτικών που θα προσέλθουν στην επιμορφωτική συνάντηση, θα αποσταλεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας και στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό.

                                                                         Ο Σχολικός Σύμβουλος

                                                                                     Μανώλης Μ. Στεργιούλης
                                                                                    Φιλόλογος






Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΣΤΗΡΟΦΟΝΙΑΣ (της κ. Αριάδνης Γκάρτζιου-Τάττη)


Κατόπιν συνεννοήσεώς της με τον κ. Μανώλη Στεργιούλη, 
Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων ν. Λακωνίας, 
η εισηγήτρια της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί 
την Τρίτη  19-3-2013   στη Σκάλα και την Τετάρτη 20-3-2013 στη Σπάρτη , 
 κ. Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη,  
είχε την καλοσύνη να αποστείλει διάγραμμα  της εισήγησής της και σχετική βιβλιογραφία. 
Ευχαριστούμε την εισηγήτρια και το σχολικό μας σύμβουλο. 



Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
agartziu@cc.uoi.gr

                                        
                                           Χώρος και χρόνος της μνηστηροφονίας


Ὀδύσσεια, α 17–18: τ ο πεκλώσαντο θεο οκόνδε νέεσθαι / ες θάκην

1. Οι μνηστήρες μεταξύ μεγάρου και ἀγορᾶς

α. Οι μνηστήρες στο μέγαρον
H Αθηνά έρχεται και στέκεται στα πρόθυρα, στο κατώφλι της αὐλς (α 103 κε.), ενώ ο Τηλέμαχος προσδοκά ότι ο πατέρας του θα επιστρέψει ως ναξ στον οίκο του (α 115 κε.). Oι μνηστήρες παίζουν ζάρια μπροστά στις πόρτες (106 κε), χορεύουν (α 150), τρώνε και πίνουν αδιάκοπα (α 110 κε., 144 κε., 225 κε.). Εξέρχονται από το μέγαρον, κάθονται στην αυλή προπάροιθεν θυράων  (π 343 κε.), και στη συνέχεια, μετά την αποτυχία του σχεδίου εξόντωσης του Τηλεμάχου και τη σύντομη συνέλευση (π 361 κε.), επιστρέφουν στον δόμον του Οδυσσέα (π 407), όπου και κάθονται σε ξεστούς θρόνους (π 408). Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται στη συνέχεια της αφήγησης, όταν οι μνηστήρες μετά το παιχνίδι (ρ 167 κε.) εισέρχονται στο μέγαρο (δόμους ρ 178, 231, 255) για τo δείπνο (ρ 177 κε.).

β. Οι μνηστήρες στην ἀγορά
Μολονότι οι νέοι αυτοί θεωρούνται από τους ιθακήσιους ως άριστοι (α 245, β 51, π 251, ψ 121, ω 108), βασιλες (α 394-395), στυλοβάτες της πόλης (ψ 121, ρμα πόληος), κεκριμένοι (π 248, ω 107), γήνορες (ρ 65), μνηστήρες χαιν (β 87, 194, 198-199, ρ 412, 415, σ 94, 191, 286, 289, 301, τ 151, ω 141), χειρίζονται την αγορά με τρόπο απαξιωτικό, τη διαλύουν όποτε θέλουν και χωρίς καμία αντίσταση από τον υπόλοιπο λαό, ενώ άλλοτε καλούν σε συνέλευση μόνο τους εαυτούς τους αποκλείοντας τους νεότερους ή τους γεροντότερους (π 361 κε.).

2. Ο ζητιάνος  Οδυσσέας προσεγγίζει το μέγαρον

α. Ο ζητιάνος στην περιφέρεια του οίκου
Για λόγους προστασίας, η επιστροφή του Οδυσσέα οργανώνεται κρυφά (λ 119 κε., λ 455, ν 192 κε., 308), ακολουθώντας ένα σχέδιο σταδιακής αποκατάστασης στην εξουσία του, στον οίκο και στη συζυγική κλίνη, όπως και στην επανένωση με το γιο του και τον πατέρα του. Πρώτο στάδιο αυτού του σχεδιασμού συνιστά η προτοπή του Oδυσσέα προς τον Tηλέμαχο να αφαιρέσει τα όπλα από τους τοίχους του μεγάρου (π 284 κε). H σκηνή αυτή φέρνει στην επιφάνεια μία αναδρομική εικόνα του μεγάρου έτσι όπως διατηρήθηκε κατά τα είκοσι χρόνια απουσίας του κυρίου του (α 128-129, α 256, ω 165-66).  Πλησιάζοντας και ακούγοντας τον Φήμιο (ρ 260 κε.), ο επαίτης επαινεί τον οίκο του Oδυσσέα (ρ 264 κε). H επανάληψη των όρων δόμος 255, 275, 324), δμα (ρ 230, 264, 336, 531) και μέγαρον αποκαθιστά τη σχέση του πλάνητα ήρωα με το οικοδόμημα που διεκδικεί και όσα αυτό περικλείει.

β. Ο ζητιάνος στο κατώφλι                            
Ο μεταμφιεσμένος Οδυσσέας συμπεριφέρεται λόγω και έργω ως ζητιάνος καθώς εγκαθίσταται στο φράξινο κατώφλι (ρ 339 κε., μελίνου οδο) όπου γέρνοντας σε κυπαρισσένιο παραστάτη ζητιανεύει από όλους τους μνηστήρες πλησιάζοντάς τους από τη δεξιά μεριά (ρ 413 κε.) και επιστρέφοντας κάθε φορά, ύστερα τους διαπληκτισμούς του, στη μεταιχμιακή του θέση (ρ 466, ω 161). Η διεκδίκηση του κατωφλιού (σ 8, διώκετο οο δόμοιο, σ 17, οδός, σ 32-3, προπάροιθε θυράων, ψηλάων/ οδο πι ξεστο), από έναν ζητιάνο κανονικό, τον Ίρο (σ 1 κε.) και έναν πλαστό, τον Oδυσσέα, ολοκληρώνεται με τη νίκη του τελευταίου και το σύρσιμο του Ίρου έξω από τις πόρτες της αυλής (σ 101, αλν αθούσης τε θύρας).

3. Η επανάκτηση του μεγάρου

α. Άθλα
Με την προκήρυξη του αγώνα της τοξοθεσίας που έχει προαναγγελθεί από την Πηνελόπη (τ 576 κε.), και τον ίδιο τον Οδυσσέα (τ 586 κε.), προσδιορίζεται η χρονική στιγμή της επίλυσης της κρίσης, δηλαδή η ημέρα της εορτής του θεού Απόλλωνα. Ο ήρωας δεν πήρε μαζί του το τόξο στην Τροία αλλά το φύλαγε κρυμμένο στο μέγαρο (φ 41, κέσκετ ν μεγάροισι, φόρει δέ μιν ς π γαίης). Ως ρυθμιστής των άθλων εμφανίζεται ο Τηλέμαχος, ο οποίος σκάβει τάφρο και στήνει τους πελέκεις από όπου θα περάσουν τα βέλη (τ 573 κε., φ 75 κε., 120 κε.).  Ακολούθως οι μνηστήρες αρχίζουν να τοξεύουν αρχίζοντας από δεξιά (φ 141 κε.) με πρώτον τον θυοσκόο Ληώδη. Ο Εύμαιος με εντολή του Τηλέμαχου διατάσσει την Ευρύκλεια να κλείσει τις πόρτες του μεγάρου (φ 382). ενώ, σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό χώρο, ανάλογο ρόλο αναλαμβάνει ο Φιλοίτιος, ο οποίος κλείνει τις πόρτες της αυλής. Ακολούθως ο Οδυσσέας, καθισμένος στον δίφρο (φ 420), σημαδεύει και πετυχαίνει όλα τους πελέκεις (φ 405 κε.).

β. Μνηστηροφονία, τιμωρία των δούλων, καθαρμός
 Ύστερα από απουσία είκοσι ετών (π 206 = τ 484 = φ 208 = ω 322) ο Οδυσσέας πηδά στο κατώφλι  (χ 2, μέγαν οὐδόν), και κρατώντας το τόξο και τα βέλη (χ 1 κε.) δηλώνει ότι τέλειωσε αυτός ο δύσκολος αγώνας (χ 5,Οτος μν δ εθλος ἀάατος κτετέλεσται). Οι μνηστήρες κατανοούν πλέον ότι δεν έχουν διέξοδο (χ 74 κε.) και ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην απομάκρυνση του Οδυσσέα από το κατώφλι ώστε να διαφύγουν προς το ἄστυ (χ 77). Ο περιορισμένος χώρος του μεγάρου μετατρέπεται σε ανοικτή πεδιάδα και η αντιπαράθεση παίρνει τη μορφή οπλιτικής σύρραξης, όπου ο αγώνας είναι άνισος. Ο Τηλέμαχος φέρνει από το θάλαμο οκτώ κοντάρια, τέσσερις ασπίδες και τέσσερα κράνη (χ 109 κε.)· κι ενώ οι υπόλοιποι εξοπλίζονται πάραυτα, ο Οδυσσέας περιμένει να του τελειώσουν τα βέλη (χ 122 κε.) αναδεικνύοντας έτσι την ήδη γνωστή εικόνα του τοξότη-πολεμιστή (α 262, α 255 κε., σ 376 κε.). Το τέχνασμα των μνηστήρων να διαφύγουν από τη μόνη δίοδο εξόδου, δηλαδή από την ὀρσοθύρη που οδηγούσε στη λαύρη (χ 126 κε., ρσοθύρη δέ τις σκεν υδμήτω ν τοίχῳ/ …ν δς ς λαύρην), από όπου θα ζητούσαν βοήθεια από το λαό (χ 131 κε.), δεν επιτυγχάνει, αφού η πορτούλα φυλάσσεται με προσοχή. Ο Μελάνθιος φέρνει κρυμμένα όπλα από τους θαλάμους του Οδυσσέα ανεβαίνοντας ν ῥῶγας μεγάροιο (χ 143), δηλαδή δώδεκα πανοπλίες (δώδεκα κοντάρια, ασπίδες και κράνη). Ο Εύμαιος και ο Φιλοίτιος αφού κλείσουν την πόρτα του θαλάμου τιμωρούν με φριχτά βασανιστήρια τον Μελάνθιο στο θάλαμο των όπλων, όπου τον δένουν και τον κρεμούν από ένα ξύλο του ταβανιού (χ 170 κε.).
Η πορεία της αποκάστασης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μετά τις μακρόχρονες περιπέτειες και τη σταθερή και αμετακίνητη θέση του στο κατώφλι από όπου έριξε τα φαρμακερά βέλη (χ 2, 72), ο Οδυσσέας ανακτά τον θρόνο του (χ 341, θρόνου ργυροήλου, ψ 164) τις βραδυνές ώρες της προτελευταίας ημέρας της επικής δράσης.

Επιλεγμένη βιβλιογραφία

Cantarella Ε., Ιthaque. De la vengeance d’Ulysse à la naissance du droit (γαλλ. μετ. Ρ.Ε. Dauzat), Παρίσι 2003.
Crielaard J.Ρ., “Ρast or Ρresent? Εpic Ρoetry, Αristocratic Self-Representation and the Concept of Τime in the Εight and Seventh Centuries ΒC”, στο Μontanari, Αsheri, Οmero tremila anni dopo, 239-284.
Davies Μ., “Οdyssey, 22, 474-7, Μurder or Μutilation”, CQ, 44, 1994, 534-546.
Danek G., Εpos und Ζitat. Studien zu den Quellen der Οdyssee (Wiener Studien Βeiheft 22), Βιένη 1998.
Deger-Jalkotzy S., Lemos Ι.S. (εκδ.), Αncient Greece. From the Μycenaean Ρalace to the Αge of Ηomer (Εdinburg Leventis Studies 3), Εdinburg University Ρress 2006.
                De Jong Ι.J.F., Α Νarratological Commentary on the Οdyssey, Καίμπριτζ 2001.
Dougherty C., Τhe Raft of Οdysses. Τhe Εthographic Ιmagination of Ηomer’s Οdyssey, Οξφόρδη 2001.
Douglas Οlson S., Βlood and Ιron. Stories and Storytelling in Ηomer’s Οdyssey (Μnemosyne Suppl. 148), Λέυντεν, Νέα Υόρκη, Κολωνία 1995.
Γκάρτζιου Α., “Οδυσσεύς θεατής, αθλητής και αφηγητής άθλων”, στο Παΐζη-Αποστολοπούλου, Ρεγκάκος, Τσαγγάλης, Άθλα και έπαθλα, 157-178.
Guodorizzi G., “Τhe Laughter of the Suitors. Α Case of Collective Μadness in the Οdyssey”, στο L. Εdmunds, R.W. Wallace, Ρoet, Ρublic, and Ρerformance in Αncient Greece, Βαλτιμόρη, Λονδίνο 1997, 1-7.
Farenga V., Citizen and Self in Αncient Greece. Ιndividuals Ρerforming Justice and the Law, Καίμπριτζ 2006.
Finklelberg Μ., Greeks and Ρre-Greeks. Αegean Ρrehistory and Greek Ηeroic Τradition, Καίμπριτζ 2005.
Flaig Ε., “Ρrocessus de décision collective et guerre civile: l’exemple de l’Οdyssée, Chant ΧΧΙV, v. 419-470”, Αnnales ΗSC, 52, 1997, 3-29.
Ηeubeck Α., Ηoekstra Α., Α Commentary on Ηomer’s Οdyssey, Vol. ΙΙ, Οξφόρδη 1989 (1990) (ελλην. μετ. Ρένα Χαμέτη, επιμ. Αντώνης Ρεγκάκος, Ομήρου Οδύσσεια. Κείμενο και Ερμηνευτικό Υπόμνημα, Τόμος Β΄, Ραψωδίες Ι-Π, Αθήνα 2005).
Ηölkeskamp Κ.-J., “Ρtolis and Αgore. Ηomer and the Αrchaeology of the City-State”, στο Μontanari, Αsheri, Οmero tremila anni dopo, 297-342.
Ηurst Α., Létoublon Fr., La mythologie et l’Οdyssée. Ηommage à Gabriel Germain (Αctes du colloque international de Grenoble 20-22 mai 1999), Γενεύη 2002.
Κazazis J.Ν., Rengakos Α., Εuphrosyne. Studies in Αncient Εpic and its Legacy in Ηonor of Dimitris Μaronitis, Στουτγάρδη 1999.
Κnox Μ.Ο., “Μegarons and Μegara: Ηomer and Αrcheology”, Τhe Classical Οutlook, 23, 1973, 1-21.
Κullmann W., “Die poetische funktion des Ρalastes des Οdysseus in der Οdyssee”, στο Ο Ομηρικός Οίκος, 41-56.
Lateiner D., Sardonic Smile. Νonverbal Βehavior in Ηomeric Εpic, Τhe University of Μichigan Ρress, Αnn Αrbor 19954.
Leduc Cl., “Comment la donner en mariage? La marié en pays grec (ixe-ixe s. av. J.-C.)’’, στο G. Duby, Μ. Ρerrot (διεύθ.), Ηistoire des Femmes en Οccident. 1. L’Αntiquité, Ρ. Schmitt-Ρantel (διεύθ.), Παρίσι 1991, 259-316.
Levine D.Β., ΓΕΛΩΙ ΕΚΘΑΝΟΝ. Laughter and the Demise of the Suitors, διδ. διατρ., University of Cincinnati 1980.
-“Ηomeric Laugher and the Unsmiling Suitors”, CJ, 78, 1982, 97-104.
Loraux Ν., Façons tragiques de tuer une femme, Παρίσι 1985 (ελλην. μετ. Α. Ροβάτσου, Βίαιοι θάνατοι γυναικν στήν τραγωδία, Ἀθήνα 1995).
Μαζαράκης-Αινιάν Α., Όμηρος και Αρχιαιολογία, Αθήνα 2000.
Μazarakis-Αinian  Α., “Τhe Αrcheology of Βasileis”, στο Deger-Jalkotzy, Lemos, Αncient Greece, 181-211.
Μarks J., Ζeus in the Οdyssey, Center for Ηellenic Studies (Ηellenic Studies 31),Washington D.C. 2008.
Μαρωνίτης Δ.Ν., ναζήτηση καί νόστος το δυσσέα. διαλεκτική τς δύσσειας, θήνα 1971 (1991)6.
-“ταροι καί μνηστρες στήν δύσσεια”, μηρικά Μεγαθέματα, 317-332.
Μaronitis D.Ν., “Μythos et plokè dans l’Οdyssée. `Α propos de l’«Ιrou Ρygmè»”, στο Ηurst, Létoublon, La mythologie et l’Οdyssée, 99-113.
Μontanari F., Αsheri Ρ., Οmero tremila anni dopo (Storia e Letteratura 210), Ρώμη 2002.
Μylonas Shear Ι., Τales of Ηeroes. Τhe Οrigins of the Ηomeric Τexts, Νέα Υόρκη, Αθήνα 2000.
Νagy G., Τhe Βest of the Αchaeans. Concepts of the Ηero in Αrchaic Greek Ρoetry, Βαλτιμόρη 1979.
Νortwick Van Τh., Τhe Unknown Οdysseus. Αlternate Worlds in Ηomer’s Οdyssey, Τhe University of Μichigan Ρress, Αnn Αrbor 2009.
Οberhelman St. Μ., Van Κelly, Golsan R.J. (εκδ.), Epic and Epoch. Essays on the Intrepretation and History of a Genre, Texas University Press 1994.
Ομηρικά. Από τα πρακτικά του Η΄ Συνεδρίου για την Οδύσσεια (1-5 Σεπτεμβρίου 1996), Ιθάκη 1998.
Ο Ομηρικός Οίκος. Από τα πρακτικά του Ε΄ Συνεδρίου για την Ιθάκη (11-14 Σεπτεμβρίου 1987), Ιθάκη 1990.
Ρucci Ρ., Οdysseus Ρolytropos. Ιntertextual Readings in the Οdyssey and the Ιliad, Ιthaca 1987.
Reece St., Τhe Stranger’s Welcome. Οral Τheory and the Αesthetics of the Ηomeric Ηospitalty Scene, Τhe University of Μichigan Ρress, Ann Arbor 1993.
Ρεγκάκος Α., Το χαμόγελο του Αχιλλέα. Θέματα αφήγησης και ποιητικής στα ομηρικά έπη, Αθήνα 2006.
Rougierlanc S., “ΠΡΟΔΟΜΟΣ et ΑΙΘΟΥΣΑ. Remarques sur les distinctions sémantiques et fonctionnelles entre deux termes d’architecture domestique employés chez Ηomère”, RΕG, 109, 1996, 44-65.
-Les Μaisons homériques. Vocabulaire architectural et sémantique du bâtiment (Études d’Αrhéologie classique 13), Παρίσι 2005.
Russo J., Fernadez-Galiano Μ., Ηeubeck Α., Α Commentary on Ηomer’s Οdyssey, Vol. ΙΙΙ, Βooks ΧVΙΙ-ΧΧΙV, Οξφόρδη 1992 (ελλην. μετ. Φιλώ Φιλίππου, επιμ. Αντώνης Ρεγκάκος, Ομήρου Οδύσσεια. Κείμενο και Ερμηνευτικό Υπόμνημα, Τόμος Γ΄, Ραψωδίες Ρ-Ω, Αθήνα 2005).
Saïd S., “Les crimes des prétendants, la maison d’ Ulysse, et les festins de l’Οdyssée”, στο S. Saïd, F. Desbordes, J. Βouffartigue, Α. Μoreau (εκδ.), Études de littérature ancienne, Παρίσι 1979, 9-49.
Scodel R., “Τhe Suitors Games”, ΑJΡh, 122, 2001, 307-327.
-Εpic Facework. Self-presentation and Social Ιnteraction in Ηomer, Swansea 2008.
Scheid-Τissinier Ε., “Τélémaque et les prétendants. Les νέοι d’Ιthaque”, ΑC, 62, 1993, 1-22.
-“Les Ρrétendants de l΄Οdyssée, Une génération perdue”, στo Α. Μoreau (εκδ.), L’initiation, Αctes du colloque international de Μontpellier 11-14 Αvril 1991, Μονπελλιέ 1992, τόμ. Ι, 105-118.
-Les usages du don chez Ηomère. Vocabulaire et pratiques, Νανσύ 1994.
Seaford R., Reciprocity and Ritual. Ηomer and Τragedy in the Developing City-State, Οξφόρδη 1994 (ελλην. μετ. Β. Λιαπής, Ανταπόδοση και τελετουργία. Ο Όμηρος και η τραγωδία στην αναπτυσσόμενη πόλη-κράτος, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2003).
Segal Ch., Singers, Ηeroes, and Gods in Οdyssey, Ιthaca, Λονδίνο 1994.
Steinrück Μ., Τhe Suitors in the Οdyssey. Τhe Clash between Ηomer and Αrchilochus (Ηermeneutic Commentaries 2), Νέα Υόρκη 2008.
Τhalmann W.G., Τhe Swineherd and the Βow. Representations of Class in the Οdyssey, Ιthaca, Λονδίνο 1998.
West St., Ηeubeck Α., Ηainsworth J.Β., A Commentary on Ηomer’s Οdyssey, Vol. Ι, 1988 (1990) (ελλην. μετ. Μαρία Καίσαρ, επιμ. Αντώνης Ρεγκάκος, Ομήρου Οδύσσεια. Κείμενο και Ερμηνευτικό Υπόμνημα, Tόμoς Α´, Ραψωδίες Α-Θ, Αθήνα 2004).
Wörhle G., Τelemachus Reise. Väter und Söhne in Ιlias und Οdyssee oder ein Βeitrag zur Εrfoschung der Μännlichkeitsideologie in der homerischen Welt (Ηypomnemata 124), Γοτίγγη 1999.
Wright J.C., “Τhe Formation of the Μycenaean Ρalace”, στο Deger-Jalkotzy, Lemos, Αncient Greece, 7-52.
Ζαμάρου Ε., σύνταξη τς μνηστηροφονίας. Προοικονομία καί δράση στήν δύσσεια, Ἀθήνα 1991.
Ζervou Α., Ιronie et parodie. Le comique chez Ηomère (Η Βιβλιοθήκη του Φιλολόγου 15), Αθήνα 1990.
-Το παιχνίδι της ποιητικής δημιουργίας στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Για μια θεωρία της ομηρικής ποιητικής, Αθήνα 2003.

                           ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ