Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
ΣΠΑΡΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

                Το ετήσιο συνέδριο της Π.Ε.Φ., με θέμα: Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος τῶν ποιητῶν» και ο «ἀπὸ σκηνῆς φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα, διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία και με αθρόα συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων φιλολόγων, από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2013, στη Σπάρτη, στην επιβλητική αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου του Διοικητηρίου της λακωνικής πρωτεύουσας. Το Συνέδριο διοργανώθηκε, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τον Δήμο Σπάρτης και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας, μετά από πρόταση του Σχολικού Συμβούλου Λακωνίας Μανώλη Στεργιούλη, και τη σημαντική του συμβολή στην όλη οργάνωση.
                Το Συνέδριο, αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Χουρμουζιάδη (1930-2013), διακεκριμένου κλασικού φιλολόγου, ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταφραστή της ποίησης του Ευριπίδη, ήταν κατανεμημένο σε εφτά ενότητες (Χαρακτηριστικά της ποιητικής τέχνης του Ευριπίδη – Θεματολογία – Γυναικείες μορφές στο έργο του. Η νεωτερικότητα του ποιητή και σύγκριση με τους άλλους τραγικούς. Ο Ευριπίδης και η Σοφιστική – Η κριτική για τον Ευριπίδη. Η πρόσληψη του Ευριπίδη και η επίδρασή του διαχρονικά – Ο σχολικός Ευριπίδης).
                Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Φ. Αναστάσιο Στέφο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρο Μισθό, την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, τον Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας Γεώργιο Παπαδάκο, τον εκπρόσωπο του Προέδρου Δημήτρη Ταλιαδώρου, του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, Σταύρο Αροδίτη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας Ανδρέα Μοράτο.
                Στη συνέχεια, τις ποικίλες πτυχές του ευριπίδειου έργου ανέπτυξαν 39 εισηγητές από την Γ/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση: πανεπιστημιακοί καθηγητές (Β. Κωνσταντινόπουλος, Μ. Μερακλής, Φ. Κακριδής, Αριάδνη Γκάρτζιου, Δ. Κόκορης), Σύμβουλοι Π.Ι., Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Κύπριοι Επιθεωρητές (Χριστίνα Αργυροπούλου, Γεωργία Κούμα, Ι. Σταμουλάκης, Γεωργία Χαριτίδου, Αντ. Μαστραπάς, Θ. Μπεχλιβάνης, Π. Δαμάσκος, Μ. Στεργιούλης, Τασούλα Καραγεωργίου, Έλσα Μυρογιάννη, Ευσεβία Χασάπη – Χριστοδούλου), διδάκτορες φιλολογίας (Ευαγγελία Μιμίδου, Ιωάννα Τριπουλά, Χρ. Δάλκος, Γ. Κράιας, Γ. Ρεντίφης), Διευθυντές και καθηγητές Β/θμιας Εκπ/σης (Αν. Μοράτος, Σπ. Τουλιάτος, Μαρία Κουντούρη, Παναγιώτα Λάσκαρη, Αλίκη Γαλιατσάτου, Μαρίνα Αθανασίου, Αλεξάνδρα Δημακοπούλου, Ευαγγελία Μπέτα, Δ. Βαχαβιώλος, Ευγενία Δαρβίρη, Μεταξία Παπαποστόλου, Στέλλα Βατούγιου, Κύνθια Αρβανιτίδη, Χ. Παπαδόπουλος, Αγγελική Αργειτάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Ι. Κονδυλόπουλος, Αν. Δασταυρίδης).
                Στις δέκα συνεδρίες την προεδρία ανέλαβαν οι: Χριστίνα Βέικου, Β. Κωνσταντινόπουλος, Τασούλα Καραγεωργίου, Αδαμαντία Τζανετέα, Π. Μισθός, Αριάδνη Γκάρτζιου, Χριστίνα Αργυροπούλου, Γεωργία Χαριτίδου, Αναστασία Αβραμίδου, Δ. Κατσαφάνας, ενώ η συνόψιση των εργασιών έγινε από τον Μανώλη Στεργιούλη.
                Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, με ξενάγηση από τους/τις συναδέλφους: Ευαγγελία Μπέτα, Μεταξία Παπαποστόλου και Δημήτρη Βαχαβιώλο, στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου (παρουσίαση από την Ελένη Τζινιέρη – Τζανετάκου) και στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων Σπάρτης (Αρχιμανδρίτης Εφραίμ).
                Η Π.Ε.Φ. ευχαριστεί θερμότατα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εγκριτική απόφαση συμμετοχής των συνέδρων, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τον Δήμο Σπάρτης, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας, τον Σχολικό Σύμβουλο Λακωνίας, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και τις Εκδόσεις Κοράλι, για την πολύτιμη αρωγή και την παντοειδή συμπαράστασή τους.

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος
Πρόεδρος Π.Ε.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου