Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (22-5-2013)


ΠΑ Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α ΕΝ Ω Σ Η Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ω Ν
Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα
τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231
e-mail: p-e-f@otenet.gr

Οι απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
για τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης
στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Γ΄ Τάξης Ημερησίου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού
Λυκείου

Τετάρτη, 22-5-2013

Ι. Ι ΚΕΙΜΕΝΟ
Το απόσπασμα από τον Κρητικό του Διονυσίου Σολωμού (5[22.]) περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη και προσφέρεται για επεξεργασία από τους μαθητές.

ΙΙ. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Οι ερωτήσεις ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών δεδομένου ότι  στο σύνολό τους οι ζητούμενες  απαντήσεις παρατίθενται ως σχόλια είτε στο διδακτικό βιβλίο είτε στο βιβλίο του καθηγητή και προσφέρουν ποικιλία επιλογών (σε σχέση με την επισήμανση εικόνων και σχημάτων λόγου).
Ειδικά, επισημαίνεται ότι ο σχολιασμός των στίχων 56-57, που ζητείται στη Γ1 ερώτηση, αφορά τη δραματική κορύφωση του έργου και απαιτεί συνολική θεώρηση του κειμένου.
Τέλος, όπως παρατίθεται το προς σύγκριση απόσπασμα από τη νουβέλα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, δεν δυσκολεύει τους διαγωνιζομένους στην αναζήτηση  και τον  εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών.

Σε σχέση με το αδίδακτο κείμενο, παράλληλα με τη  βιβλιογραφική παραπομπή που σωστά δόθηκε,  κρίνεται σκόπιμο να δίδεται και η χρονολογική ταυτότητα του κειμένου (α΄ δημοσίευση Νέα Εστία, 1940) προς αποφυγήν αναχρονιστικών κρίσεων.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΦ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου