Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Το ΔΣ της ΠΕΦ διαφωνεί για την ενοποίηση των Ελληνικών


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ               Αθήνα 24/3/11
Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα                              Αριθμ. πρωτ. 478
Τηλ. 210-5243434, fax: 210-5228231
Προς
Την κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
15180, ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ
ΚΟΙΝ. κ. Βασίλειο Κουλαϊδή,
Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Παιδείας.

            Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
            Στη συνάντηση του κ. Γενικού Γραμματέα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, που πραγματοποιήθηκε στις 14-3-’11 στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Γενικός μας ενημέρωσε για την εκπόνηση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για την Α! τάξη Γενικού Λυκαίου, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2011. Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσε για τη μείωση του αριθμού των διδασκόμενων μαθημάτων, την καθιέρωση της ερευνητικής εργασίας, καθώς και για την ενιαιοποίηση, σε ένα μάθημα, με τον τίτλο Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία τών, μέχρι τούδε, ανεξάρτητων και αυτόνομων μαθημάτων: Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (γλωσσική διδασκαλία και ερμηνεία κειμένων, κατά βάση από το πρωτότυπο) και Νέων Ελληνικών, που επιμερίζονται σε δύο αυτοτελείς κλάδους: Γλωσσική Διδασκαλία – Έκφραση – Έκθεση και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
            Το Διοικητικό Συμβούλιο διαφωνεί με τον προβλεπόμενο αυτό σχεδιασμό και θεωρεί ότι η προγραμματιζόμενη ρύθμιση δε συνάδει με τη φιλοσοφία, τους γενικούς σκοπούς και τους ειδικούς στόχους διδασκαλίας των δύο μαθημάτων, τα οποία σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών της Β/θμιας Εκπαίδευσης ήσαν ανεξάρτητα και διακριτά. Θεωρεί ότι ο κύριος σκοπός (μορφωτικός – ανθρωπιστικός) τού μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας επιτυγχάνεται με τη σπουδή και τη βαθύτερη ερμηνεία των κλασικών κειμένων, που συνδιαμορφώνουν, με τη διαχρονική τους αξία, το σύγχρονο πολιτισμό, και τα οποία διδάσκονταν αυτοτελώς, στη Β/θμια Εκπ/ση, σε όλη την ιστορική διαδρομή του μαθήματος. Και μάλιστα, για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας επιδιώκεται η μελέτη της ιστορικής και λογικής δομής της γλώσσας σε συνάρτηση με την επικοινωνιακή μέθοδο διδασκαλίας.
            Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών διδάσκεται αυτοτελώς στα Κλασικά Λύκεια και σε ειδικά τμήματα των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου, και θα ήταν άκρως παράδοξο να καταργείται η αυτοτέλεια της διδασκαλίας στην κοιτίδα της δημιουργίας τους, πέρα από το ότι θα μπορούσε η ενέργεια αυτή να θεωρηθεί απόπειρα σταδιακής αποδυνάμωσης του μαθήματος.
            Παράλληλα, αναφορικά με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, πρέπει να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ως βασικού μαθήματος, και να μην τεθεί στην υπηρεσία της γλωσσικής διδασκαλίας, αποκόπτοντας έτσι την επικοινωνία των μαθητών/τριών με το δημιουργικό λόγο, δηλ. με τα κείμενα δόκιμων νεοελλήνων συγγραφέων.
            Με βάση αυτές τις θέσεις, θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση του όλου θέματος και τη διατήρηση της αυτονομίας των δύο μαθημάτων, για λόγους ιστορικούς, παιδαγωγικούς και διδακτικούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
              Ο Πρόεδρος                                               Η Γενική Γραμματέας


 Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ.                          Γεωργία Ηλ. Χαριτίδου, δ.φ.
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος                             Δ/ντρια Δ.Ε. Δ! Αθηνών