Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Bιωματικό εργαστήριο διδακτικής παρέμβασης (10-3-2014)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1985


                Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας διοργανώνει βιωματικό Εργαστήριο διδακτικής παρέμβασης σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορά την παραγωγή λόγου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
                Εισηγήτρια είναι η συνάδελφος Χριστίνα Κοτρότσου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Κλινική Γλωσσολογία.
                Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου από 18.00 έως 20.00 και απευθύνεται σε συναδέλφους ΠΕ 02. Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση filolak@yahoo.gr έως την Τρίτη 4 Μαρτίου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (25 άτομα) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


                                                                   Από το Δ.Σ. 


Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ


Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
Πολυτεχνείου 6,  10433  Αθήνα
τηλ.: 210-5243434,  fax: 210-5228231
http://www.p-e-f.gr



Αθήνα, 17/2/2014
                  





          



ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

        Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας να εφαρμοστεί από εφέτος, στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου, η διαδικασία επιλογής θεμάτων από την αντίστοιχη Τράπεζα, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες φιλολόγων καθηγητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν την ύλη, προκαλεί δικαιολογημένα την έντονη αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου. Θεωρούμε ότι, για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, απαιτείται να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος σχετικά με την παιδαγωγική σκοπιμότητα του νεοεισαγόμενου μέτρου, που καθιερώνει ένα αυστηρό εξετασιοκεντρικό σύστημα στην Α’ Λυκείου χωρίς, μάλιστα, την έγκαιρη ενημέρωση των διδασκόντων για την εξεταστέα ύλη.
     Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση των ειδικών επιτροπών και τω συντονιστικών οργάνων, για τη ρύθμισή του, να βασίζεται στη διαφάνεια και τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων και δη των Επιστημονικών Ενώσεων.

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος
Πρόεδρος Π.Ε.Φ.






Δειγματικές διδασκαλίες Σχολ. Συμβούλου Μανώλη Στεργιούλη (19 και 20/2/2013)


Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 10.40, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων θα  πραγματοποιήσει δειγματική διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών Γ΄ τάξης, στο Γυμνάσιο Παπαδιάνικων.
Την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 10 π.μ., θα πραγματοποιήσει δειγματική διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών Γ΄ τάξης θεωρητικής κατεύθυνσης, στο 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης.

                                                                                        


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1985

                                                                              Σπάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2014
                                                                                       Αρ. Πρωτοκόλλου:  1




Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Από πολλούς συναδέλφους εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση διδασκόντων και εξεταζομένων για τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου με το καινούριο σύστημα της τράπεζας θεμάτων. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ο όγκος της διδακτέας-εξεταστέας ύλης δεν επιτρέπει την εμπέδωση των παρεχόμενων γνώσεων, γεγονός που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Προσδοκούμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων θα μεταφέρει τον προβληματισμό των συναδέλφων του νομού μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξουν ενημέρωση για τη διαδικασία αλλά και εξορθολογισμός της εξεταστέας ύλης.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στην υιοθέτηση  της νέας διαδικασίας από την τρέχουσα σχολική χρονιά, προτείνουμε την πιλοτική εφαρμογή της, η οποία θα βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, ώστε να εφαρμοστεί αυτή χωρίς προβλήματα από το επόμενο διδακτικό έτος.

                                                                                                     Με τιμή,
                                                                                                    Για το ΔΣ


  Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας



Ανδρέας Μοράτος                                              Ιωάννης Κονδυλόπουλος


Ομιλία του κ. Δημ. Κατσαφάνα

Ομιλία του κ. Δημ. Κατσαφάνα με θέμα «Η Ελληνική μας συνέχεια και η υπονόμευση της Εθνικής μας ταυτότητας» με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης).  Για να την παρακολουθήσετε, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=eNXYOYAGgk8




ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΒΡΑΪΛΑ – ΑΡΜΕΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΒΡΑΪΛΑ – ΑΡΜΕΝΗ

            Οι τομείς Φιλοσοφίας των τμημάτων Φ.Π.Ψ. των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών, το Ίδρυμα Ερεύνης και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας διοργάνωσαν επιστημονικό συνέδριο, με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την καθηγήτρια Αθανασία Γλυκοφρύδη – Λεοντσίνη (30-31 Ιανουαρίου 2014, Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών) για τον Κερκυραίο φιλόσοφο, πολιτικό και διπλωμάτη, καθηγητή της Ιονίου Ακαδημίας και Πρόεδρο της Ιονίου Γερουσίας Πέτρο Βράϊλα – Αρμένη (1812-1884), διακόσια χρόνια από τη γέννησή του.
            Στις έξι συνεδρίες της διημερίδας έγιναν 24 εισηγήσεις από Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Ερευνητές, Καθηγητές Β/θμιας Εκπ/σης, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στο τεράστιο έργο του (έχουν εκδοθεί οκτώ τόμοι) στην πολιτική ιδεολογία και δράση καθώς και στις βασικές αρχές και αντιλήψεις του, σύνθεση φιλοσοφικών και θεολογικών στοιχείων, πλατωνισμού και χριστιανισμού.

            Στις εργασίες του Συνεδρίου παρέστησαν εκ μέρους της Π.Ε.Φ. ο Πρόεδρος Αναστάσιος Στέφος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Οργανωτικός Γραμματέας Σπύρος Τουλιάτος και ο Γιάννης Σπυράλατος, εισηγηθείς το θέμα «Οντολογία και θεοσοφία στο φιλοσοφικό σύστημα του Πέτρου Βράϊλα – Αρμένη».


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ

            Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οργάνωσε αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν του Πανεπιστημιακού δασκάλου και διαπρεπούς κλασικού φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη, η οποία διεξήχθη, με εξαιρετική επιτυχία, στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τελετών της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46), στις 29 Ιανουαρίου 2014.
            Για το έργο του τιμωμένου μίλησαν διεξοδικά ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Αναστάσιος Στέφος και οι Δημήτριος Κυρτάτας, Καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλειος Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Βέικου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Λέκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πρώην  Πρόεδρος της ΠΕΦ.
            Στην αντιφώνησή του, ο κ. Μαρωνίτης, συγκινημένος, ευχαρίστησε την ΠΕΦ και τους ομιλητές και διάβασε, σε μετάφραση που ο ίδιος ετοιμάζει, τον Πρόλογο και την Πάροδο της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
            Στο τέλος της εκδήλωσης το Προεδρείο του Δ.Σ. επέδωσε στον καθηγητή τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στις κλασικές σπουδές, την προσφορά του στην παιδεία του τόπου μας και την πολύτιμη συνεργασία του με την ΠΕΦ.
            Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών (Πρόεδρος Νικόλαος Ουζούνογλου) για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας Τελετών, καθώς και τις Εκδόσεις Άγρα, Πατάκης, Κέδρος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, για την προσφορά των βιβλίων του καθηγητή, για τη λειτουργία της έκθεσης, στο χώρο της εκδήλωσης, και τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Ένωσης.


                                                                                    Αναστάσιος Αγγ. Στέφος