Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


                                                                                                                                                       ΠΡΟΣ:
                                                                                                                                          Τις  Διευθύνσεις
                                                                                                                                                    1.       Γυμνασίων
Καστορείου, Αρεόπολης, Γυθείου
Σκάλας, Γερακίου, Μολάων
Μονεμβασίας, Νεάπολης
2.       Γενικών Λυκείων
Αρεόπολης, Γυθείου, Σκάλας,
Γερακίου, Μολάων,
Μονεμβασίας, Νεάπολης ,

3.       ΕΠΑΛ : Έλους, Μολάων, Βοιών




          ΘΕΜΑ: Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών ΠΕ 02
            ΣΧΕΤ.   : 9438/ 25-11-2013 / Περιφ. Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκ/σης Πελοποννήσου

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς κλάδου  ΠΕ 02 του Σχολείου σας ότι, την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11.45- 14.00, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ 02, με θέματα:

1. Μεθοδολογία ερωτήσεων θεμάτων γραπτών εξετάσεων μαθητών.
2. Ακολουθητέα πρακτική διόρθωσης γραπτών.
           
Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο του κοινού κενού τρίωρου, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Κατάσταση με τις υπογραφές των  εκπαιδευτικών που θα λάβουν μέρος θα αποσταλεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό.
                                                                       
                                                                                         Ο Σχολικός Σύμβουλος

                                                                                       Μανώλης Μ. Στεργιούλης

                                                                                                    Φιλόλογος


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία ΠΑ.Σ.Α.Φ. προς Υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ


Διαμαρτυρία ΠΑ.Σ.Α.Φ. προς Υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ

        Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων) καταγγέλλει για πολλoστή φορά την απροκάλυπτη και ήδη πασιφανή τακτική του Υπουργείου Παιδείας που στοχεύει όχι μόνο στην απαξίωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και στον αφανισμό τους από το δημόσιο σχολείο. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη στρατηγική που εξυπηρετεί ή μάλλον υπηρετεί τη μνημονιακή πολιτική μιας αδυσώπητης και αμείλικτης ηγεσίας. Είναι εκείνη η πολιτική που θυσίασε στο βωμό της τρόικας χιλιάδες συμβασιούχους προκειμένου να φανεί αντάξια των μνημονιακών της δεσμεύσεων για απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα.
       Το υπουργείο χωρίς αιδώ και περίσκεψιν δημιούργησε νέες στρατιές ανέργων, όταν ακόμη και τώρα επαίρεται και διατυμπανίζει ότι κατάφερε την αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου στο όνομα του εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού.
       Αλήθεια για ποιόν εξορθολογισμό μιλάμε; Δεν βαυκαλιζόμαστε ούτε αιθεροβατούμε. Απεναντίας είμαστε ρεαλιστές . Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έσωσαν την χώρα και εξασφάλισαν πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί πολύ απλά δεν εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας αλλά με συμβάσεις των 7 και 8 μηνών στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανέβασαν τα ποσοστά ανεργίας με την απόλυσή τους και, αφού συνυπολογίστηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι, μεταφράστηκαν ως νούμερα που αίφνης σβήστηκαν, γιατί επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με την αδιοριστία και την ανυπαρξία τους.
       Τα ψέματα και ο εμπαιγμός όμως έχουν ημερομηνία λήξης. Κάποτε μας χρειάζονταν για να καλύπτουμε τα τεράστια λειτουργικά και οργανικά κενά που προκάλεσε και προκαλεί η ανυπαρξία μόνιμων διορισμών. Μας αξιολογούσαν μέσα από γραπτές δοκιμασίες  ΑΣΕΠ και μας έστελναν στα όρη και τα βουνά, για να υπηρετούμε το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Μας έμαθαν να σεβόμαστε και να επενδύουμε στην εργασία μας και το λειτούργημά μας. Σήμερα μας βάφτισαν ξαφνικά δημοσίους υπαλλήλους, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, και μας εκδίωξαν εν μια νυκτί από την εκπαίδευση καταδικάζοντάς μας σε μόνιμη αργία και ανεργία. Τώρα έρχονται σαν από μηχανής θεοί και μας πετούν το νέο φρούτο που καλείται ενισχυτική διδασκαλία μέσω ΕΣΠΑ με απολαβές πείνας και ωρομισθίας.
       Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. συνεχίζει να αμύνεται και να διεκδικεί ενημερώνοντας την ελληνική κοινωνία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν σώζεται με απολύσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών που υπηρετούν την εκπαίδευση, με προσωρινή και χωρίς δικαιώματα σχέση εργασίας.  Αντίθετα, αυτή η πολιτική υποβαθμίζει την πoιότητα της παρεχόμενης παιδείας, απομακρύνει νέους και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς από ένα σχολείο που συνεχώς καταρρέει και στερείται προοπτικής. Η απόλυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης.  Αντιστεκόμαστε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε μορφή απόλυσης μόνιμου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού.

       Tέλος, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την πικρία μας για την απούσα αντίδραση και αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΟΛΜΕ, η διαμαρτυρία της οποίας για τον εξοβελισμό μας από το δημόσιο σχολείο περιορίζεται σε κάποιες σειρές ελαχίστων δελτίων Τύπου. Η έλλειψη έμπρακτης διεκδίκησης όμως για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία από αναπληρωτές, η πλήρης απουσία προτάσεων για την απορρόφησή μας σε προγράμματα καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση (Ενισχυτική, ΠΔΣ στα Λύκεια) οδηγούν σε εύλογα ερωτήματα:
1. Μας θεώρησαν οι μόνιμοι συνάδελφοί μας, με τους οποίους συμπορευόμαστε τόσα χρόνια στα σχολεία ως την πιο ανώδυνη παράπλευρη απώλεια που εξυπηρετεί τους στόχους των μνημονιακών δεσμεύσεων στην εκπαίδευση;
2. Λησμονήθηκε τόσο νωρίς η θυσία μας στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της  παιδείας, ώστε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για την ανεργία τόσων ανθρώπων;
3. Mήπως επικρατεί και μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα η αντίληψη ο σώζων εαυτόν σωθήτω;
        Kλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε τη διαπίστωσή μας ότι η ΔΟΕ στηρίζει με κάθε ευκαιρία έμπρακτα και διεκδικεί πολλές πιστώσεις που αφορούν σε δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για τους συναδέλφους αναπληρωτές της Α’θμιας εκπαίδευσης.
       Καλούμε λοιπόν την ΟΛΜΕ να σταθεί δίπλα μας με έργα και όχι με λόγια στον αγώνα μας για να ξαναβρούμε τη θέση που μας αξίζει στο δημόσιο Ελληνικό σχολείο.


Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η Π.Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
ΣΠΑΡΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

                Το ετήσιο συνέδριο της Π.Ε.Φ., με θέμα: Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος τῶν ποιητῶν» και ο «ἀπὸ σκηνῆς φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα, διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία και με αθρόα συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων φιλολόγων, από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2013, στη Σπάρτη, στην επιβλητική αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου του Διοικητηρίου της λακωνικής πρωτεύουσας. Το Συνέδριο διοργανώθηκε, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τον Δήμο Σπάρτης και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας, μετά από πρόταση του Σχολικού Συμβούλου Λακωνίας Μανώλη Στεργιούλη, και τη σημαντική του συμβολή στην όλη οργάνωση.
                Το Συνέδριο, αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Χουρμουζιάδη (1930-2013), διακεκριμένου κλασικού φιλολόγου, ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταφραστή της ποίησης του Ευριπίδη, ήταν κατανεμημένο σε εφτά ενότητες (Χαρακτηριστικά της ποιητικής τέχνης του Ευριπίδη – Θεματολογία – Γυναικείες μορφές στο έργο του. Η νεωτερικότητα του ποιητή και σύγκριση με τους άλλους τραγικούς. Ο Ευριπίδης και η Σοφιστική – Η κριτική για τον Ευριπίδη. Η πρόσληψη του Ευριπίδη και η επίδρασή του διαχρονικά – Ο σχολικός Ευριπίδης).
                Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Φ. Αναστάσιο Στέφο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρο Μισθό, την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, τον Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας Γεώργιο Παπαδάκο, τον εκπρόσωπο του Προέδρου Δημήτρη Ταλιαδώρου, του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, Σταύρο Αροδίτη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας Ανδρέα Μοράτο.
                Στη συνέχεια, τις ποικίλες πτυχές του ευριπίδειου έργου ανέπτυξαν 39 εισηγητές από την Γ/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση: πανεπιστημιακοί καθηγητές (Β. Κωνσταντινόπουλος, Μ. Μερακλής, Φ. Κακριδής, Αριάδνη Γκάρτζιου, Δ. Κόκορης), Σύμβουλοι Π.Ι., Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Κύπριοι Επιθεωρητές (Χριστίνα Αργυροπούλου, Γεωργία Κούμα, Ι. Σταμουλάκης, Γεωργία Χαριτίδου, Αντ. Μαστραπάς, Θ. Μπεχλιβάνης, Π. Δαμάσκος, Μ. Στεργιούλης, Τασούλα Καραγεωργίου, Έλσα Μυρογιάννη, Ευσεβία Χασάπη – Χριστοδούλου), διδάκτορες φιλολογίας (Ευαγγελία Μιμίδου, Ιωάννα Τριπουλά, Χρ. Δάλκος, Γ. Κράιας, Γ. Ρεντίφης), Διευθυντές και καθηγητές Β/θμιας Εκπ/σης (Αν. Μοράτος, Σπ. Τουλιάτος, Μαρία Κουντούρη, Παναγιώτα Λάσκαρη, Αλίκη Γαλιατσάτου, Μαρίνα Αθανασίου, Αλεξάνδρα Δημακοπούλου, Ευαγγελία Μπέτα, Δ. Βαχαβιώλος, Ευγενία Δαρβίρη, Μεταξία Παπαποστόλου, Στέλλα Βατούγιου, Κύνθια Αρβανιτίδη, Χ. Παπαδόπουλος, Αγγελική Αργειτάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Ι. Κονδυλόπουλος, Αν. Δασταυρίδης).
                Στις δέκα συνεδρίες την προεδρία ανέλαβαν οι: Χριστίνα Βέικου, Β. Κωνσταντινόπουλος, Τασούλα Καραγεωργίου, Αδαμαντία Τζανετέα, Π. Μισθός, Αριάδνη Γκάρτζιου, Χριστίνα Αργυροπούλου, Γεωργία Χαριτίδου, Αναστασία Αβραμίδου, Δ. Κατσαφάνας, ενώ η συνόψιση των εργασιών έγινε από τον Μανώλη Στεργιούλη.
                Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, με ξενάγηση από τους/τις συναδέλφους: Ευαγγελία Μπέτα, Μεταξία Παπαποστόλου και Δημήτρη Βαχαβιώλο, στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου (παρουσίαση από την Ελένη Τζινιέρη – Τζανετάκου) και στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων Σπάρτης (Αρχιμανδρίτης Εφραίμ).
                Η Π.Ε.Φ. ευχαριστεί θερμότατα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εγκριτική απόφαση συμμετοχής των συνέδρων, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τον Δήμο Σπάρτης, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας, τον Σχολικό Σύμβουλο Λακωνίας, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και τις Εκδόσεις Κοράλι, για την πολύτιμη αρωγή και την παντοειδή συμπαράστασή τους.

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος
Πρόεδρος Π.Ε.Φ.


ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ

Την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11.45 π.μ., ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Μανώλης Στεργιούλης θα κάνει δειγματική διδασκαλία  στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θεωρητικής κατεύθυνσης, στο Γενικό Λύκειο Έλους


Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία της Π.Ε.Φ. προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών


Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
Πολυτεχνείου 6,  10433  Αθήνα
τηλ.: 210-5243434,  fax: 210-5228231
http://www.p-e-f.gr



Αθήνα, 21/11/2013
                             Αριθμ.πρωτ.: 669




ΠΡΟΣ : τον κ. Σταύρο Κάτσιο,
             Αντιπρύτανη,
             Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών
             Ι. Θεοτόκη 72
                    491 00,   ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΟΙΝ. : 1. Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης
                 Υπουργείου Παιδείας
                 Ανδρ. Παπανδρέου 37
                      151 80,   ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ   
             2. Ίδρυμα Νεολαίας Διά βίου Μάθησης (ΔΒΜ)
                 Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη
                       111 43,  ΑΘΗΝΑ
          
     Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,

     Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας σε εισερχόμενους φοιτητές Erasmus, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, αναφέρει ρητώς, στα απαιτούμενα προσόντα, πτυχίο ΑΕΙ ξενόγλωσσου ή μεταφραστικού τμήματος, εξαιρώντας παντελώς τους πτυχιούχους της Φιλοσοφικής Σχολής, οι οποίοι είναι κατ΄εξοχήν αρμόδιοι, de facto et de jure, για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, σε όλες τις εκφάνσεις της. Επειδή η συγκεκριμένη προκήρυξη πλήττει καίρια το ουσιαστικό έργο των φιλολόγων, σας παρακαλούμε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να αρθεί η παράλειψη, η οποία συνιστά κατάφωρη αδικία  εις βάρος του φιλολογικού κόσμου.


                                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο


           Ο Πρόεδρος                                                                                Η Γενική Γραμματέας


    Αναστάσιος  Στέφος, δ.φ.                                                                Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ.
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος                                                             Επίτιμη Διευθύντρια Δ.Ε.







Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Α.Φ. ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
email: pasafpe02@gmail.com 

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013


 ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑ.Σ.Α.Φ. ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ

             Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ., στο πλαίσιο “Καινοτόμες Δράσεις” μέσω ΕΣΠΑ για τα έτη 2014-2020 και σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα Ε.Υ.Π. (Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων) http://www.eye.minedu.gov.gr του Υπουργείου Παιδείας, συμμετέχει στην πρωτοβουλία εισήγησης καινοτόμων δράσεων και στις δύο βαθμίδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στοχεύουν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών μάθησης για την αποφυγή της σχολικής αποτυχίας και ως εκ τούτου της μαθητικής διαρροής. Επιδιώκεται, παράλληλα, όχι μόνο η εμβάθυνση της υπάρχουσας γνώσης αλλά η εφαρμογή της σε πραγματικές καταστάσεις μέσα από βιωματικές δράσεις που αναδεικνύουν τη συγχρονία και τη διαχρονία των φιλολογικών μαθημάτων σε ένα σύγχρονο διαπολιτισμικό σχολείο.
             Προτείνουμε , λοιπόν, την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος με τίτλο: Δράση για την εμβάθυνση στη γνώση, την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας και του αποκλεισμού.
            Το προτεινόμενο πρόγραμμα επιμερίζεται στα παρακάτω προγράμματα που λόγω της συνάφειάς τους θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να ενσωματωθούν στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα.
Προτάσεις για το Γυμνάσιο

1η Πρόταση

1. 1. Τίτλος: ΖΕΠ
1.1.2. Τρόπος λειτουργίας: Κάθε τάξη δημιουργεί ένα τμήμα ΖΕΠ, όπου το απαρτίζουν  μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες  κάθε τμήματος. Στην Α΄τάξη στα  4 τμήματα θα προστεθεί και ένα 5ο τμήμα, το ΖΕΠ.  Αν μία τάξη ενός σχολείου έχει 4 τμήματα, αποχωρώντας από κάθε τμήμα 2 -5 μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, για να ενταχθούν στο ΖΕΠ, θα δημιουργηθεί ένα τμήμα ΖΕΠ έως 17 μαθητές. Η  ένταξη θα γίνεται μετά από διαγνωστικό τεστ. Με αυτόν τον τρόπο θα εργαστούν καλύτερα οι μόνιμοι καθηγητές αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές.
        Τα ΖΕΠ θα ενταχθούν στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου, ο καθηγητής των ΖΕΠ θα διδάσκει τα φιλολογικά μαθήματα παράλληλα με τους υπόλοιπους φιλολόγους σ’ ένα ανάλογα διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι μαθητές θα παραμένουν στις τάξεις των ΖΕΠ ένα χρόνο τουλάχιστον και ανάλογα με την πορεία τους θα εντάσσονται στα υπόλοιπα τμήματα. Τα ΖΕΠ προορίζονται μόνο για τις βασικές ειδικότητες. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι μαθητές θα επιστρέφουν στις αρχικές τους τάξεις.
Παράδειγμα: Στο Γυμνάσιο Κατερίνης υπάρχουν 4 τμήματα των 26 ατόμων (σύνολο 104 μαθητές).  Αν από κάθε τμήμα φύγουν οι 5 εκπαιδευτικά /γλωσσικά ανεπαρκείς μαθητές τότε απομένουν  84 μαθητές σε 4 τμήματα των 21 ατόμων και 1 τμήμα με τους 15 -  17  (ανώτατο όριο: 16 ή 17) μαθητές , αν αυτό συμβεί και στη β΄ και στη γ΄ γυμνασίου, θα καλυφθεί το κενό με αναπληρωτή μέσω ΕΣΠΑ,   καθώς τα χρήματα ΕΣΠΑ διατίθενται αποκλειστικά σε αναπληρωτές.

Σημειωτέον ότι το ανωτέρω πρόγραμμα ΖΕΠ θα απευθύνεται σε δύο κατηγορίες μαθητών:
α) σε αδύναμους μαθησιακά, διδάσκεται η ίδια ύλη προσαρμοσμένη στις μαθησιακές τους αδυναμίες. Πρόκειται για φροντιστηριακό μάθημα, καλύπτονται τα μαθησιακά κενά των προηγούμενων χρόνων διευκολύνοντας τον καθηγητή της κανονικής τάξης να φέρει εις πέρας την ύλη της τρέχουσας σχολικής χρόνιας, συνεπικουρώντας  και στις ασκήσεις εμπέδωσης.
β) σε αλλόγλωσσους μαθητές (αλλοδαποί, ρομά, παλιννοστούντες, μουσουλμανόπαιδες).     Διδάσκεται η ίδια ύλη προσαρμοσμένη στη γλωσσική ανεπάρκεια.
Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο. (http://egkyklioi.moec.gov.cy/Data/dme6763a.pdf). Οι καθηγητές, που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, είναι πλήρους ωραρίου και αμείβονται με αξιοπρεπή μισθό.

      Προτείνεται η ύπαρξη ενός επόπτη/μέντορα καθηγητή ο οποίος θα εποπτεύει τα προγράμματα και θα βοηθάει στη βελτίωσή τους. (Συνιστάται ο επόπτης να είναι φιλόλογος και να αποτελεί μέρος του  συλλόγου διδασκόντων).

1.1.3. Στόχος: Η καινοτομία των ΖΕΠ εκπορεύεται από τη θετική διάκριση, η οποία οφείλεται στη μη παιδαγωγική μεταχείριση των ανισοτήτων με βάση τις ανάγκες των παιδιών. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το σχολείο οφείλει να εφαρμόσει και εξατομικευμένες μεθόδους, εάν θέλει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Η ποιοτική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος ταυτίζεται με τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας στο βαθμό που οδηγεί τα παιδιά στη σχολική επιτυχία. Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος είναι απαραίτητη η πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου που εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία των τάξεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
         Η πράξη “Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας - Αξονας Προτεραιότητας 2” έχει ως σκοπό την προώθηση της ισότιμης ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα (ειδικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) των μαθητών από περιοχές με χαμηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, μέσω της εισαγωγής του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), ο οποίος εισήχθη με το άρθρο 26 του Ν. 3879/2010.

          Η δημιουργία Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) αποτελεί από τις αρχές του 1980 στρατηγική επιλογή των κρατών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο θεσμός ήδη έχει να επιδείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις χώρες αυτές στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού καθώς και στην πρόληψη της βίας, της παραβατικότητας και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών. Ο θεσμός επίσης έχει αποδειχθεί επιτυχής στη βελτίωση της σχολικής επίδοσης και στη μείωση του σκασιαρχείου.

Παρατηρήσεις: Τα πανεπιστήμια έχουν κάνει μελέτες και προγράμματα τα οποία όμως τα οικειοποιούνται και δεν τα μοιράζονται με τον εκπαιδευτικό κόσμο.  Οι έρευνες των πανεπιστημίων πρέπει να συνδεθούν άμεσα με το ελληνικό δημόσιο σχολείο με στόχο την εξομάλυνση των μαθησιακών δυσκολιών όλων των μαθητών της Ελλάδας.

           Παράλληλα, θεωρείται αδιανόητο και αντιπαιδαγωγικό - και κατά την γνώμη μας οξύμωρο - η δράση των ΖΕΠ να περιορίζεται και να επεκτείνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όταν ο φιλόλογος έρχεται αντιμέτωπος στις γυμνασιακές τάξεις με ποικίλες και ιδιαίτερες δυσκολίες της πλειονότητας των μαθητών στα γλωσσικά μαθήματα, πρωτίστως στη σύνταξη, κατανόηση, επεξεργασία διαφόρων κειμενικών ειδών στη νέα ελληνική  και ακολούθως στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που εκ φύσεως χρήζει ιδιαίτερης προσέγγισης και εμβάθυνσης από τον εκπαιδευτικό. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν τροχοπέδη στη συνολική εξέλιξη του μαθητή.


2η Πρόταση
      
1.2. Συνύπαρξη δεύτερου φιλολόγου μέσα στην ίδια τάξη:
Στόχος: Βοηθάει τους αδύναμους μαθητές στις εργασίες τους, στη μελέτη, ενισχύει το μάθημα με ΤΠΕ, εμπλουτίζει το μάθημα με εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το ωράριό του θα είναι κάποιες ώρες  στην ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο της μεσημεριανής μελέτης (13 ώρες) και τις υπόλοιπες ώρες θα τις συμπληρώνει με το πρωινό ωράριο ως 2ος καθηγητής. Με αυτό τον τρόπο θα εποπτεύει τους αδύναμους μαθητές του και θα μπορεί να παρεμβαίνει τις μεσημεριανές ώρες του στη μελέτη. Οι αρμοδιότητες του θα είναι ισάξιες και ισότιμες με το μόνιμο φιλόλογο. Η μελέτη - ενισχυτική θα είναι υποχρεωτική και θα δημιουργηθούν τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Θα υπάρχουν βαθμίδες. 


3η Πρόταση

1.3. Μέσα στα πλαίσια λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων προτείνουμε την απασχόληση αναπληρωτών φιλολόγων ως ειδικότητα που θα στελεχώσει τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου για να ενισχύσει γλωσσικά τους αδύναμους μαθητές σε επίπεδο ορθογραφίας, δομής και κατανόησης κειμένου με απώτερο στόχο την  επιτυχή παραγωγή λόγου στις γυμνασιακές τάξεις.

    4η Πρόταση

1.4. Συμμετοχή αναπληρωτών φιλολόγων σε σχολικά προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου
1.4.1  ΤΙΤΛΟΣ: Η καλλιέργεια της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας με εργαλείο την τοπική ιστορία
  ΣΤΟΧΟΣ: Η κατανόηση και εκμάθηση των βασικών δομών της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας  μέσα από τη μελέτη πηγών της τοπικής ιστορίας.
ΤΡΟΠΟΣ: Με τη μελέτη και επεξεργασία επιλεγμένων αποσπασμάτων ιστορικών πηγών διδάσκουμε  τους μαθητές μετάφραση, λεξιλόγιο, γραμματική και συντακτικό, ενισχύοντας κάθε φορά επιλεκτικά τον τομέα στον οποίο παρουσιάζουν αδυναμίες.
ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 3-4 ώρες την εβδομάδα για κάθε τμήμα

1.4.2 ΤΙΤΛΟΣ:  Φιλαναγωσία και καλλιέργεια της μητρικής μας γλώσσας
 ΣΤΟΧΟΣ:  Η επαφή των μαθητών με διαφορετικά κειμενικά είδη
                           Η ερμηνεία και η κατανόηση κειμένου.
                           Η ανάλυση και σύνθεση κειμένων
                          Η δημιουργία και η σύνθεση διαφορετικών κειμενικών ειδών από τους 
                           μαθητές.
 ΤΡΟΠΟΣ:  Με τη βοήθεια λογοτεχνικών και όχι μόνο, έργων διδάσκουμε στους μαθητές το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας:
  κατανόηση βασικών ιδεών, περίληψη, ερμηνεία θέσεων -απόψεων, σύνθεση νέων κειμένων κ.λ.π.
ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:  4 την εβδομάδα για κάθε τμήμα


5η Πρόταση
Ολοήμερο Γυμνάσιο


ΤΑΞΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΩΡΕΣ
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Γλωσσική
Αρχαία
Γλωσσική
Γλωσσική
Αρχαία
1η

Μαθημ
Μαθημ
Μαθημ.
Βιολογία
Αγγλικά
2η

Αγγλικά
Γαλ /Γερ
Γαλ/γερ
Φυσική
Μουσική
3η

Ιστορία
Καλλιτεχν .

Γεωγραφία
Πληροφορική
4η
Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Μαθημ
Μαθημ
Μαθημ
Φυσι/Χημ
Μουσική
1η

Γλωσσική
Γλωσσική
Αρχαία
Αρχαία
Γλωσσική
2η

Φυσική
Χημεία
Αγγλικά
Αγγλικά
Γαλ/Γερ
3η

Γαλ/Γερ
Ιστορία
Καλλιτεχν.
Πληροφορική
Λογοτεχνία
4η
Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Φυσική
Φυσι /Χημ
Γαλ/Γερμ
Μουσική
Πληροφορική
1η

Χημεία
Αγγλικά
Αγγλικά
Γαλ/Γερμ
Καλλιτεχν.
2η

Γλωσσική
Γλωσσική
Αρχαία
Γλωσσική
Αρχαία
3η

Μαθημ
Μαθημ
Ιστορία
Λογοτεχνία
Μαθημ
4η

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σημειώσεις : Στο ολοήμερο γυμνάσιο δεν θα υπάρχει 6η και 7η ώρα από την πρωινή ζώνη.
 (6η :12.40’’-13.20’’+7η :13.25’’-14.05’’)
Μεταφέρονται γι αυτό το λόγο από το πρωινό πρόγραμμα : ξένες γλώσσες , μουσική, καλλιτεχνικά , πληροφορική (επίσης χωρίς αυτά τα μαθήματα δεν γίνεται να βγει πρόγραμμα για τα φιλολογικά, τα οποία είναι 20 ώρες)
Ωράριο
12.45-13.25 1η ώρα
13.25-13.30 διάλειμμα
13.30-14.10 2η ώρα
14.10-14.40 χαλάρωση-φαγητό
14.40-15.20 3η ώρα
15.20-15.30 διάλειμμα
15.30-16.10 4η ώρα
Παρατηρήσεις
Στην Α΄  γυμνασίου μία ώρα μένει κενή
Η 6η και 7η ώρα που μεταφέρονται ισοδυναμούν με 10 ώρες τη βδομάδα, τα μαθήματα που έχουν μεταφερθεί στο απογευματινό ωράριο ισοδυναμούν με 7 ώρες, αν καλυφθεί και η ώρα της Α΄ γυμνασίου απομένουν 2 ώρες. Αυτό συνιστά μία τεχνική δυσκολία στο πρόγραμμα αλλά αν οι μαθητές δεν έχουν κάθε μέρα 7ωρο τότε το πρόγραμμα είναι υλοποιήσιμο.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΚΕΙΟ
1η Πρόταση

2.1 Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

Α’ Λυκείου : ‘’ Ζώνη εμβάθυνσης σε επιλεγμένα γνωστικά αντικείμενα ‘’ οι μαθητές επιλέγουν 3 μαθήματα.
Β’ Λυκείου : ‘’Ζώνη υποστήριξης σε βασικά γνωστικά αντικείμενα”  Μαθήματα κατεύθυνσης.
Γ’ Λυκείου : ‘’ Ζώνη υποστήριξης σε βασικά γνωστικά αντικείμενα ‘’ Μαθήματα κατεύθυνσης. 

          Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε την έναρξη της ΠΔΣ (πρόσθετης διδακτικής στήριξης) στις 2 πρώτες τάξεις για περαιτέρω εμπέδωση και ενίσχυση των αδύναμων μαθητών και στην τελευταία για εξάσκηση σε μαθήματα κατεύθυνσης. Προτείνεται, παράλληλα, η οργάνωση τμημάτων αποφοίτων κατά το πρότυπο των φροντιστηρίων και θα αφορά μαθητές που θέλουν να διαγωνιστούν εκ νέου. Η οργάνωση τέτοιων σχολείων μπορεί να γίνει όχι μόνο σε επίπεδο σχολείου αλλά και σε επίπεδο περιοχής (σημειωτέον ότι ο εν λόγω θεσμός είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία με τα δημοφιλή  “Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα”).
 Παρατηρήσεις: Η λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης επιβάλλεται να λειτουργήσει από φέτος εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνουν μαθητές, γονείς και καθηγητές. Επίσης, ο καθηγητής να εργαστεί με πλήρες ωράριο ώστε να διατηρήσει και αυτός με τη σειρά του την αξιοπρέπειά του. Προτείνουμε το πρόγραμμα να έχει τη βαρύτητα και την έκταση φροντιστηριακών απαιτήσεων ώστε να καταφέρουν μαθητές και καθηγητές να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που ορίζει η εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Καινοτόμες δράσεις για το Λύκειο
Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη Γ΄ Λυκείου
Τίτλος: Προετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές: Υποστήριξη των μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Τρόπος λειτουργίας: O φιλόλογος θα δουλεύει με πλήρες ωράριο στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Θα αντικαταστήσει  το πρόγραμμα του ιδιωτικού φροντιστηρίου.
Ώρες λειτουργίας: Απογευματινές
Σκοπός: Κατάργηση της παραπαιδείας, ενίσχυση των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων. Ένα σχολείο για όλους.

Γ΄ Λυκείου:
Θεωρητική κατεύθυνση: Νεοελληνική Γλώσσα: 2,5 ώρες, Αρχαία Ελληνικά: 5 ώρες, Νεοελληνική Λογοτεχνία: 2 ώρες, Λατινικά: 2,5 ώρες, Ιστορία: 3 ώρες  Επίσης γράφουν 3ωρα διαγωνίσματα προσομοίωσης των πανελληνίων.
Θετική κατεύθυνση: Νεοελληνική Γλώσσα: 3 ώρες
Τεχνολογική κατεύθυνση: Νεοελληνική γλώσσα:2.5 ώρες
Τεχνολογική κατεύθυνση: Νεοελληνική γλώσσα:2, 5 ώρες
Σύνολο: 23 ώρες
Β’ Λυκείου:
Θεωρητική κατεύθυνση: Αρχαία Ελληνικά: 3. 5 ώρες/ 4, 5 ώρες, Λατινικά: 2,5/3, 5  ώρες, Αρχαία Ελληνικά Γ΄ Λυκείου: 1 ώρα, Λατινικά Γ΄ Λυκείου: 1 ώρα (αν ο μαθητής είναΙ αδύναμος η 1 ώρα της Γ΄ Λυκείου μπορεί να προστεθεί στη Β΄ Λυκείου), Νεοελληνική γλώσσα: 2 ώρες
Θετική κατεύθυνση: Νεοελληνική γλώσσα: 2 ώρες
Τεχνολογική κατεύθυνση: Νεοελληνική γλώσσα:2 ώρες
Σύνολο: 14 ώρες

Α΄ Λυκείου
Νεοελληνική γλώσσα: 2
Αρχαία Ελληνικά (προαιρετικά) 2,5

2η Πρόταση
2..2  Υποστήριξη Ελληνικής Γλώσσας: Επαγγελματικά Λύκεια
Επαναφορά της Υποστήριξης της Ελληνικής Γλώσσας στα Επαγγελματικά Λύκεια μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (2 ώρες την εβδομάδα διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας).

Γενικές παρατηρήσεις
       Πρόσκληση του Πανεπιστημιακού κόσμου και των σχολικών συμβούλων να υλοποιήσουν τις μελέτες και τις έρευνες που μέχρι τώρα έχουν κάνει για το ελληνικό δημόσιο σχολείο.
       Άμεση σύνδεση και συνάρτηση του ελληνικού πανεπιστημίου  με το ελληνικό δημόσιο σχολείο. Τα προγράμματα των πανεπιστημίων που αφορούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.
       Τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο των  ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούν καινοτόμες δράσεις να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς μόνο από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.              

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.
ΠΑ.Σ.Α.Φ.