Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Βραβείο "Αριστείας & Καινοτομίας" στον Ιωάννη Κονδυλόπουλο

Μια σημαντική διάκριση επεφύλασσε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης, η εκδήλωση «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 23/6.

Το έργο «Ένα ταξίδι στην Αθήνα του 5ου αι. πΧ», το οποίο εκπόνησαν κατά το σχολικό έτος 2009-2010, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πειραματικού της πόλης μας, βραβεύτηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως ένα από τα εννέα καλύτερα έργα που παρουσιάστηκαν.

Στο εν λόγω έργο, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας Α΄ Γυμνασίου και υπό την καθοδήγηση του φιλόλογου κ. Ιωάννη Κονδυλόπουλου, αξιοποιήθηκαν το σχολικό εγχειρίδιο, το λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και το διαδίκτυο, με τελικό προϊόν, τις εργασίες δημιουργικής γραφής των μαθητών σχετικά με ένα εικοσιτετράωρο από τη ζωή μιας φανταστικής οικογένειας Αθηναίων του 5ου αι. πΧ.

Οι εργασίες αυτές, αλλά και όσες εκπόνησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2009-2010, εφαρμόζοντας ανάμεσα στα άλλα και την ομαδοσυνεργατική μέθοδο διδασκαλίας, αναρτήθηκαν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα eclass και στην ιστοσελίδα του σχολείου (http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/index.htm).

Επιπλέον, μετά και την τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων κατά το σχολικό έτος 2010-11 στο Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης, συνεχίστηκε η προσπάθεια, με δειγματικές διδασκαλίες και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, να κατακτηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες ο κριτικός-ψηφιακός γραμματισμός.

Το έργο «Ένα ταξίδι στην Αθήνα του 5ου αι. πΧ» επιλέχθηκε ανάμεσα στα εννέα καλύτερα από την Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων και γι’ αυτό παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κατά την τελετή βράβευσης στην αίθουσα Jaqueline de Romilly του υπουργείου Παιδείας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, των βραβευθέντων εκπαιδευτικών και των στελεχών της Εκπαίδευσης.

Ο κ. Ι. Κονδυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους του έργου, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του σχολείου, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα προϊόντα της δημιουργικής φαντασίας των μαθητών. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους «τους συνταξιδιώτες σε αυτό το μαγικό ταξίδι, εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Σημειώνεται, ότι η αξιολόγηση των έργων έγινε από 131 άμισθους αξιολογητές, ενώ το κάθε έργο εξετάστηκε με διπλή αξιολόγηση, χωρίς οι αξιολογητές να γνωρίζουν το όνομα και το σχολείο προέλευσης του δημιουργού κάθε έργου.

Μπορείτε να δείτε το βραβευμένο έργο στο σύνδεσμο :  http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/sxolikh_zwh.htm#ΑΘΗΝΑ%205ΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ   ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2011

Αριθμ.πρωτ. 505
τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231
e-mail: p-e-f@otenet.gr
http://www.p-e-f.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με έκπληξη, δυσαρέσκεια και ανησυχία,
πληροφορήθηκε την πρόσφατη ανακοίνωση της κυρίας Υφυπουργού, αρμόδιας
για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σχετικά με την ανάθεση της διδασκαλίας
του μαθήματος της Λογοτεχνίας σε εκπαιδευτικούς Ξένων Γλωσσών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, αποδέκτης των αντιδράσεων
του φιλολογικού κόσμου όλης της χώρας, διαμαρτύρεται εντονότατα για την
ανακοίνωση αυτή, βάσει της οποίας, με τόση ευκολία και προχειρότητα,
ανατίθενται από το Υπουργείο Παιδείας μαθήματα μιας ειδικότητας σε άλλη∙
συνεχίζεται, έτσι, μια τακτική του Υπουργείου Παιδείας, - το οποίο
ευαγγελίζεται την ποιότητα της εκπαίδευσης-, υποβάθμισης των φιλολογικών
μαθημάτων που ήδη έχουμε αντιμετωπίσει και με τη διδασκαλία της Ιστορίας. Το
μάθημα της Λογοτεχνίας, κλάδος των Νέων Ελληνικών, διδακτικό αντικείμενο
μείζονος μορφωτικής αξίας, αποτελεί σημαντική κατάκτηση της ελληνικής
εκπαίδευσης. Μέσω της διδασκαλίας του γίνεται μαθητεία, άμεση και έμμεση,
στην ποιοτικότερη έκφραση της νεοελληνικής γλώσσας, της οποίας την εξέχουσα
εκφραστική δύναμη μόνον οι προς τούτο εκπαιδευμένοι φιλόλογοι είναι ικανοί
να αναδείξουν.
Η ανάθεση της διδασκαλίας του σε εκπαιδευτικούς άλλης ειδικότητας είναι
ανεπίτρεπτη, αντιδεοντολογική, αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ρυθμίσεις για τις ξένες γλώσσες
δεν επιλύεται με την προσθήκη νέου προβλήματος και τη δημιουργία
αντιπαραθέσεων.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει αμελλητί στην
αναίρεση της σχετικής ανακοίνωσης.
Ο Πρόεδρος                                              Η Γενική Γραμματέας
Αναστάσιος Αγγ.                                     Στέφος Γεωργία Χαριτίδου


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011  για την ανάθεση του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στους συναδέλφους ξένων γλωσσών στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τους θιγόμενους από τις ρυθμίσεις σχετικά με τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας καθηγητές ξένων γλωσσών.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι ρυθμίσεις αυτές υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, περιορίζουν τα εφόδια με τα οποία καλούνται οι Έλληνες μαθητές να αντιμετωπίσουν το μέλλον και καταργούν έμπρακτα την επιστημονική εξειδίκευση των εκπαιδευτικών .

 Επιπλέον, η εξαγγελία  της Υφυπουργού για  αλλαγή στις αναθέσεις του μαθήματος της Λογοτεχνίας προκαλεί εσωτερικές τριβές και κλίμα αντιπαράθεσης στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτό συμβαίνει, διότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόθεση η διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας να ανατεθεί σε άλλη ειδικότητα πλην των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ02 .

Τέλος, οι ρυθμίσεις για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας σε συνδυασμό με την ανάθεση της διδασκαλίας και του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας  οδηγούν σε απώλεια οργανικών θέσεων και σε μετακίνηση συναδέλφων από σχολείο σε σχολείο και γενικά υποσκάπτουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Κατόπιν τούτων , η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας διαμαρτύρεται και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να μην προχωρήσει στη θέσπιση και εφαρμογή των μέτρων αυτών, που στην πράξη ακυρώνουν τη διακήρυξη «Πρώτα ο Μαθητής».


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση οι φιλόλογοι του Νομού Λακωνίας την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 και ώρα 6:30 το απόγευμα στο 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης με βασικό θέμα την εξαγγελθείσα ανάθεση του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε συναδέλφους των Ξένων Γλωσσών.

ΤΟ Δ.Σ. του Συνδέσμου


Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη

Επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για το θέμα. Ο νομός Λακωνίας έχει επιλεγεί φέτος για να συμμετάσχει.Αιτήσεις μέχρι τέλος Ιουνίου στη ΔΔΕ Λακωνίας. Σχετικό έγγραφο έχει σταλεί και στα σχολεία.
Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη