Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Δ.Σ Συνδέσμου-Ανοικτή Πρόσκληση

Στις 9 Μαρτίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:00 μμ στο χώρο του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης θα συνέλθει στην τακτική μηνιαία συνάντησή του το Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Λακωνίας. Προσκαλούμε όποιο συνάδελφο Φιλόλογο επιθυμεί να προσέλθει για να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα που μας απασχολούν.

Από το Δ.Σ. του Συνδέσμου


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ



Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Νέα Αλλαγή Ημερομηνίας Θεατρικού Σεμιναρίου λόγω απεργίας

Το σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας για εκπαιδευτικούς, το οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας (Πολιτιστικά Θέματα) σε συνεργασία με την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας με τίτλο:
«Το θέατρο στο σχολείο: από το παρασκήνιο στο προσκήνιο»
θα διεξαχθεί τελικά την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, και Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011, λόγω της απεργίας της O.Λ.M.E. στις 22 και 23 Φεβρουαρίου (οπότε επρόκειτο να διεξαχθεί σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση).
Tα ονόματα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών έχουν αποσταλεί ήδη με ηλεκτρονικό μήνυμα στα σχολεία..


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εκδήλωση Πνευματικής Εστίας

H Πνευματική Εστία οργανώνει εκδήλωση με ομιλήτρια την κ. Δήμητρα Σταθοπούλου - Καπετανάκη. Συγκεκριμένα, η ομιλία έχει θέμα " Λάκωνες μετανάστες στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αναχώρηση το ταξίδι και η άφιξη στο Ellis Island". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:00 στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας. Μετά την ομιλία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Νησί της Ελπίδας, Νησί των δακρύων".

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 19:30, στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης (Κ. Παλαιολόγου και Θερμοπυλών) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Αμανατίδη "Δρόμοι πάνω στο χιόνι".
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η φιλόλογος  Ευαγγελία Μπέτα και
ο πολιτειολόγος Πάνος Τριγάζης.
Θα συντονίσει η φιλόλογος Νένα Καραγιαννοπούλου - Λιόκαφτου.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ανακοινοποίηση)


Θέμα : Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας για εκπαιδευτικούς     
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Λακωνίας (Πολιτιστικά Θέματα)  διοργανώνει, σε συνεργασία με την  Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας για εκπαιδευτικούς  με τίτλο:

«Το θέατρο στο σχολείο: από το παρασκήνιο στο προσκήνιο»

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, και Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011, ώρες 17:30– 20:30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης (oδός Πλατανιστά).
Στόχος του είναι η εξασφάλιση βασικών εφοδίων στους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέατρο στο σχολείο και θα περιλαμβάνει θεωρητικές εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια (από θεατρολόγους, μέλη της Ε.Θ.Ο.Λ., εκπαιδευτικούς με εμπειρία στο σχολικό θέατρο).
  
Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, στην ακόλουθη διεύθυνση:  politist@dide.lak.sch.gr.
Επισημαίνεται ότι το σεμινάριο  θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.    
Θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση με το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.
Μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της ΔΔΕ Λακωνίας http://dide.lak.sch.gr/


Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αρχεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας


Αρχεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας (1862-2004), Συνοπτικό Ευρετήριο, Επιμέλεια Πέπη Γαβαλά-Μαρία Στελλάκου, ΥΠ.Ε.Π.Θ.-Γ.Α.Κ.-Αρχεία Νομού Λακωνίας 4, Σπάρτη 2008.

Η τελευταία έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Νομού Λακωνίας ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα Αρχεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λακωνίας, τα οποία
φυλάσσονται στην υπηρεσία αυτή και καλύπτουν την περίοδο 1862-2004.
Συγκεκριμένα καταγράφονται αναλυτικά σε επίπεδο φακέλου ή βιβλίου τα Αρχεία από τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σπάρτη, το 1ο Γραφείο Α/βάθμιας Εκπαίδευσης στο Γύθειο και από τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ελληνικά, Ημιγυμνάσια, Αστικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Λακωνίας, με αλφαβητική σειρά της γεωγραφικής τους τοποθεσίας. Τα Αρχεία αυτά περιέχουν εκτός από τους φακέλους και τα βιβλία που αφορούν θέματα λειτουργίας των σχολείων και πλήθος φωτογραφιών, καθώς και σπάνιες και πολύτιμες συλλογές Βιβλίων εκπαιδευτικών, λογοτεχνικών, σχολικών κ.λ.π., που κάποτε κοσμούσαν τις βιβλιοθήκες των σχολείων. Ακόμη περιλαμβάνονται Φύλλα Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, Εγκύκλιοι, Οδηγίες Υπουργείων, Φυλλάδια  από διάφορα Υπουργεία, σφραγίδες, Πίνακες ηρώων, Αφίσες κ.λ.π.           Οι σημαντικότερες συλλογές βιβλίων, ιδιαίτερα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, περιέχονται στα Αρχεία του 1ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης, του Νηπιαγωγείου Βλαχιώτη και των δημοτικών σχολείων Αγίου Ιωάννου Έλους, Αγίου Ιωάννου Σπάρτης, Λογκανίκου και Πετρίνας.
Ο κύριος σκοπός αυτής της έκδοσης είναι η δημοσιοποίηση των περιεχομένων των Αρχείων αυτών, η δημιουργία ενός εργαλείου έρευνας και τελικά η άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
Μέσα από τα Αρχεία προκύπτουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την εκπαίδευση, τους μαθητές, τους δάσκαλους και τους καθηγητές, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη λειτουργία των σχολείων, τα μαθήματα, τις σχολικές βιβλιοθήκες, τις σχολικές κατασκηνώσεις.
Το φωτογραφικό υλικό που κοσμεί τις σελίδες της έκδοσης αυτής προέρχεται κυρίως από τα ίδια τα Αρχεία των σχολείων αλλά και από φωτογραφικές αποτυπώσεις που πραγματοποίησε η υπηρεσία. Αρκετό φωτογραφικό υλικό προέρχεται και από προσφορές ιδιωτών, που συνεργάζονται με τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Λακωνίας.
Τα ευρετήρια των ονομάτων, των τοπωνυμίων καθώς και των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων, των Φ.Ε.Κ., των εγκυκλίων-διαταγών παρατίθενται σε παράρτημα για να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους ερευνητές, με σκοπό να αναδείξουν την έκδοση αυτή σε ευχρηστότερο εργαλείο έρευνας.
                                               



Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση : Μαθήματα

Εγκαινιάζουμε σήμερα τη σελίδα "Μαθήματα" όπου μπορείτε κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους που δημοσιεύουμε, να βλέπετε προτάσεις ή σχέδια μαθημάτων που δημιούργησαν συνάδελφοί μας και μας απέστειλαν.